Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mersch: Σε κρίσιμη κατάσταση η ευρωζώνη

O Yves Mersch υποστήριξε ακόμα πως η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να επεκτείνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού και σε κρατικά ομόλογα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω.

Mersch: Σε κρίσιμη κατάσταση η ευρωζώνη

H ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης έχει «κατεβάσει ταχύτητα», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Yves Mersch, προσθέτοντας πως από την επιβράδυνση απειλείται πλέον και η Γερμανία. 

Σε ομιλία του σε συνέδριο στη Στουτγκάρδη, ο κ. Mersch εξέφρασε ανησυχίες για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης και κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να δράσουν. 

«Η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός είναι ασυνήθιστα χαμηλός» ανέφερε ο κ. Mersch. «H μέτρια ανάκαμψη είναι πολύ αργή σε ιστορικούς όρους. Μετά από προηγούμενες κρίσεις ήταν πολύ πιο γρήγορη και απότομη» πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Mersch αναφέρθηκε και στην Γερμανία, λέγοντας πως δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση στο σκοτεινό οικονομικό τοπίο της ευρωζώνης. Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στα τελευταία στοιχεία για την γερμανική οικονομία. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ακόμα πως η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να επεκτείνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού και σε κρατικά ομόλογα, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. «Αυτή είναι μια θεωρητική πιθανότητα» είπε ο κ. Mersch όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα πρόυπα της Fed. «Aν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες, ανάλογα με τον κίνδυνο που ενέχουν, πόσο εφαρμόσιμες είναι, τα όρια των εργαλείων και την αποτελεσματικότητα τους» τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v