Oμπάμα: Το ίντερνετ πρέπει να είναι ανοιχτό

Υπέρ ενός ανοιχτού διαδικτύου χωρίς ειδικές χρεώσεις τάχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διαμάχη των παρόχων με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και το Facebook.

Oμπάμα: Το ίντερνετ πρέπει να είναι ανοιχτό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε έκκληση για ισχυρούς κανονισμούς που θα προστατέψουν το ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο και ζήτησε την ρύθμιση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών ως εταιρειών κοινής ωφέλειας. 

«Ζητώ μια ρητή απαγόρευση της επί πληρωμή ιεράρχησης» δήλωσε τη Δευτέρα ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην εγκαθίδρυση «λωρίδων υψηλής ταχύτητας» για λίγες εταιρείες που θα καταβάλλουν υψηλότερο αντίτιμο στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, εταιρείες όπως η Comcast, η Verizon Communications και η AT&T τάσσονται υπέρ ενός ισχνού ρυθμιστικού πλαισίου για το διαδίκτυο, υποστηρίζοντας πως είναι αρκετό για να διασφαλιστεί ότι όλες οι ιστοσελίδες αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Η πρόταση του Ομπάμα ζητά να μην επιτρέπεται η φραγή της πρόσβασης σε ιστοσελίδες, η επιβράδυνση στην μεταφορά διαδικτυακού περιεχομένου και ειδικές συμφωνίες που αφήνουν τις εταιρείες να πληρώνουν για την ταχύτερη μεταφορά του περιεχομένου τους.

«Με απλά λόγια: καμία υπηρεσία δεν πρέπει να μείνει κολλημένη σε μια “αργή λωρίδα” επειδή δεν πληρώνει επιπλέον» ανέφερε. «Αυτού του είδους η φρούρηση θα υπονόμευε την ουδετερότητα που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του διαδικτύου» πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του προέδρου Ομπάμα έρχεται μετά την δημοσίευση των προτάσεων της ρυθμιστικής αρχής του διαδικτύου (FCC), οι οποίες έχουν προκαλέσει πάνω από 4 εκατομμύρια σχόλια στην ιστοσελίδα της. Ακολουθώντας ομάδες καταναλωτών και εταιρειών όπως η Google και το Facebook, ο πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης ρυθμίσεων που θα επιτρέπουν στους παρόχους να χρεώνουν εταιρείας σαν το Netflix για την μεταφορά του περιεχόμενου τους σε υψηλότερη ταχύτητα.

Η Verizon ανέφερε ότι η ρύθμιση του διαδικτύου με βάση το πρότυπο των εταιρειών κοινής ωφέλειας θα εφαρμόσει αρχές που ίσχυαν την εποχή του 1930 και θα αποτελέσει μια ριζική οπισθοδρόμηση που θα προκαλέσει μεγάλο κακό στο ανοιχτό διαδίκτυο, τον ανταγωνισμό και την καινοτομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v