Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Tα ρομπότ «απειλούν» 11 εκατ. θέσεις εργασίας

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Deloitte προβλέπει ότι η εξέλιξη στην ρομποτική μπορεί να οδηγήσει σε αντικατάσταση το 30% των σημερινών θέσεων εργασίας στη Βρετανία.

Βρετανία: Tα ρομπότ «απειλούν» 11 εκατ. θέσεις εργασίας

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις τα επόμενα είκοσι χρόνια, σύμφωνα με έρευνα για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας.

Όπως μεταδίδει το CNBC, έρευνα της Deloitte και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά πως η εξέλιξη στους υπολογιστές και την ρομποτική θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εικοσαετία, με το 35% των σημερινών θέσεων εργασίας να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν.Με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συνολικές θέσεις εργασίας στη Βρετανία ανέρχονταν στα 30,76 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει πως απειλούνται περίπου 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

«Η τεχνολογική πρόοδος θα οδηγήσει στην αντικατάσταση θέσεων γραφείου, υποστήριξης και αυτοποιημένης επεξεργασίας, με ρόλους που απαιτούν δημιουργικές, διοικητικές και ψηφιακές ικανότητες» σημειώνεται στην έκθεση, που τονίζει ότι οι τάσεις αυτές είναι ήδη υπό εξέλιξη.

Η έκθεση βασίζεται στην ερευνητική εργασία των Michael Osborne και Carl Benedikt Frey από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2013 οι Frey και Osborne πραγματοποίησαν αντίστοιχη έρευνα για τις επιπτώσεις της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Στο άρθρο με τίτλο «The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerization ?» προβλέπουν ότι απειλείται το 47% των σημερινών θέσεων εργασίας.

Στην έρευνα τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζουν πως οι θέσεις εργασίας που πληρώνουν λιγότερο από 30.000 στερλίνες το χρόνο, είναι πέντε φορές πιθανότερα να αντικατασταθούν από αυτές που προσφέρουν πάνω από 100.000 στερλίνες. Στο Λονδίνο οι χαμηλόμισθοι είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v