Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Πρόωρη αποχώρηση σχεδιάζει ο Ναπολιτάνο

Την πρόωρη αποχώρησή του από την προεδρία της Ιταλίας, λόγω ηλικίας, φέρεται να ετοιμάζει ο 89χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Ποια ονόματα «παίζουν» για τη διαδοχή.

Ιταλία: Πρόωρη αποχώρηση σχεδιάζει ο Ναπολιτάνο

Για πιθανότητα παραίτησης του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τον Ιανουάριο, πέντε χρόνια πριν λήξει η θητεία του, κάνουν λόγο πολιτικοί σχολιαστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σχολιαστές μεγάλων εφημερίδων ανέφεραν πως ο 89χρονος Ναπολιτάνο, ο οποίος με απροθυμία συμφώνησε σε μια δεύτερη θητεία του το 2013, σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα, ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του στην παραδοσιακή ομιλία του στις 31 Δεκεμβρίου και να αποχωρήσει λίγες εβδομάδες αργότερα.

Το γραφείο του προέδρου δήλωσε πως δεν σχολιάζει τις αναφορές για επικείμενη παραίτηση.

Ο Ναπολιτάνο, ο οποίος είχε δηλώσει εξ αρχής ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του για ολόκληρη την 7ετή θητεία του, δήλωσε εμπιστευτικά σε φίλους ότι αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα υγείας –που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία του- τα οποία τον δυσκολεύουν στην εκτέλεση των καθηκόντων του, ανέφερε δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Η La Repubblica, επικαλούμενη τον πρώην πολιτικό και στενό φίλο του Ναπολιτάνο, Εμανουέλε Μακαλούζο, ανέφερε πως η απόφαση για αποχώρηση έχει κλείσει και πως η χώρα δεν μπορεί να ζητήσει από τον Ναπολιτάνο «να κάνει άλλες θυσίες».

Μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ναπολιτάνο στην προεδρία της Ιταλίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v