Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόμπρετ (Bundesbank): Να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες

Οι τράπεζες που δεν πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ έχουν εννέα μήνες στη διάθεσή τους να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό, διαφορετικά θα πρέπει να διαλυθούν, λέει το μέλος της Bundesbank. Τάσσεται υπέρ των συνενώσεων τραπεζών.

Ντόμπρετ (Bundesbank): Να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες

Οι τράπεζες που απέτυχαν στα πρόσφατα stress tests της ΕΚΤ και δεν μπορούν να αντλήσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα κεφάλαια, θα πρέπει να κλείσουν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus το μέλος του ΔΣ της Bundesbank, Αντρεας Ντόμπρετ.

Τα stress tests στις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, που διεξήγαγε η ΕΚΤ, ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, 13 τράπεζες απέτυχαν, με ένα συνολικό κεφαλαιακό κενό ύψους 9,5 δισ. ευρώ.

Αν και οι κατευθυντήριες οδηγίες υποδηλώνουν πως οι τράπεζες που δεν μπορούν να καλύψουν το κεφαλαιακό τους κενό εντός ενός ορισμένου χρόνου θα διαλυθούν, μένει να φανεί εάν οι κυβερνήσεις θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο, σχολιάζει το Reuters.

«Οι τράπεζες με κεφαλαιακό κενό έχουν στη διάθεσή τους εννέα μήνες για να καλύψουν το κενό. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαλυθούν και αυτό είναι το σωστό. Η πιθανότητα αποτυχίας είναι ένα βασικό στοιχείο της οικονομίας της αγοράς», συμπλήρωσε ο Ντόμπρετ.

Δεν γίνεται ορισμένα «κομμάτια» της οικονομίας να εξαιρούνται από την διάλυση και άλλα όχι, σημείωσε.
Σημειώνεται ότι από τις 13 τράπεζες που απέτυχαν στα test, καμία δεν ήταν γερμανική.

Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Ντόμπρετ, οι συνενώσεις θα είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v