Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση στους «μαυραγορίτες» του διαδικτύου

Κοινή επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών 16 χωρών οδήγησε στο κλείσιμο 410 domains και τη σύλληψη 17 υπόπτων που πωλούσαν παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επίθεση στους «μαυραγορίτες» του διαδικτύου

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες έκλεισαν 410 κρυφά web domains, συνέλαβαν 17 υπόπτους και κατάσχεσαν bitcoins αξίας περίπου 1 εκατ. δολαρίων σε κοινή επιχείρηση που είχε στόχο το δίκτυο Tor, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ανώνυμα χρήση του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή επιχείρηση 16 χωρών, στην οποία συμμετείχαν το FBI, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και η Europol έκλεισαν το Silk Road 2.0, μια «μαύρη αγορά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Europol. Τα sites που έκλεισαν, σύμφωνα με τις αρχές, πωλούσαν παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως όπλα, φάρμακα/ναρκωτικά, κλεμμένα δεδομένα πιστωτικών καρτών, πλαστά νομίσματα, πλαστά διαβατήρια και εργαλεία για hacking υπολογιστών.

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κυβερνοεγκλήματος της Interpol, Troels Oerting, οι εγκληματίες που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες αυτές «θεωρούσαν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο». «Μπορούμε τώρα να δείξουμε ότι ούτε αόρατοι είναι, ούτε απρόσβλητοι».

Ο Blake Benthall, που θεωρείται χειριστής του Silk Road 2.0, συνελήφθη χθες από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης και κατηγορείται ότι έδινε τη δυνατότητα σε χρήστες να αγοράσουν και να πωλήσουν φάρμακα και άλλα παράνομα προϊόντα.

Οι ανώνυμοι πελάτες του Silk Road 2.0 χρησιμοποιούσαν bitcoins για να αγοράσουν ηρωίνη, LSD, πλαστά διαβατήρια και υπηρεσίες για hacking υπολογιστών, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Η ιστοσελίδα ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με την αρχική ιστοσελίδα Silk Road, την οποία οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν το 2013, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Ross William Ulbricht, που κατηγορείται ότι ήταν ο διαχειριστής της αρχικής ιστοσελίδας, πρόκειται να δικαστεί τον Ιανουάριο για εμπόριο ναρκωτικών και άλλες κατηγορίες.

Το Tor (ακρωνύμιο για το The Onion Router) κρύβει την IP του χρήστη, κάνοντας routing της κίνησης μέσω πολλών servers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v