Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γέλεν: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει «whatever it takes»

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να εφαρμόσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να πιάσουν το στόχο για τον πληθωρισμό, δήλωσε σε συνέδριο στο Παρίσι η Τζάνετ Γέλεν.

Γέλεν: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει «whatever it takes»

Μήνυμα στήριξης στον Μάριο Ντράγκι έστειλε την Παρασκευή η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε ομιλία της σε συνέδριο στο Παρίσι.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να εφαρμόσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων μη συμβατικών πολιτικών, για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και να πιάσουν το στόχο για τον πληθωρισμό» ανέφερε η κ. Γέλεν.

«Δεδομένης της αργής και ασταθούς φύσης της ανάκαμψης, η υποστηρικτική πολιτική παραμένει αναγκαία» τόνισε η ίδια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Μάριο Ντράγκι δέχεται πόλεμο από τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν για το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και ABS και για ένα μελλοντικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE). 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Γέλεν ανέφερε πως ενώ η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να δράσουν αν η στήριξη της κυβέρνησης δεν αποδειχθεί επαρκής.

«Με τα επιτόκια να βρίσκονται ή να πλησιάζουν το μηδέν, οι κεντρικές τράπεζες στράφηκαν αναγκαστικά σε μη συμβατικά εργαλεία όπως οι μεγάλες αγορές στοιχείων ενεργητικού» υποστήριξε. «Αυτά τα μη συμβατικά εργαλεία, έχουν κατά τη γνώμη μου, προσφέρει στη στήριξη της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση και ως εκ τούτου στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» πρόσθεσε.

Η κ. Γέλεν, η οποία διαδέχθηκε τον Μπεν Μπερνάνκε τον Φεβρουάριο, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έδειξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν υγιή δημοσιονομικά όταν η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να ξοδέψουν χρήματα σε περιόδους ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v