Σιγκαπούρη: Επιστρέφει πρόστιμα $9,3 δισ. στις τράπεζες

Η Σιγκαπούρη κάνει την έκπληξη επιστρέφοντας τα πρόστιμα του Liborgate στις τράπεζες. Τι αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση και πως ερμηνεύουν οι αναλυτές αυτή την κίνηση.

Σιγκαπούρη: Επιστρέφει πρόστιμα $9,3 δισ. στις τράπεζες

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης επέστρεψε πρόστιμα ύψους 9,3 δισ. δολ. που είχε επιβάλει τον προηγούμενο χρόνο σε 19 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για απόπειρα χειραγώγησης των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς από τις αγορές. Όπως αναφέρει η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν σε κινήσεις ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογη προσπάθεια χειραγώγησης των επιτοκίων στο μέλλον.  

«Αυτές οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τις επανορθωτικές δράσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, των εσωτερικών ελέγχων και των εποπτικών συστημάτων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια που κεντρική τράπεζα ή εποπτική αρχή επιστρέφει σε χρηματοπιστωτικό οργανισμό χρήματα από πρόστιμο. «Η επιστροφή των χρημάτων δείχνει ότι δεν υπήρχαν ποτέ αποδεικτικά στοιχεία» υποστηρίζει ο Τζιμ Άντος της Mizuho Securities.

Μεταξύ των τραπεζών που είχαν καταβάλει πρόστιμα, ήταν η UBS, η Royal Bank of Scotland και η ING Group.

«Η κίνηση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για την αποφασιστικότητα της Σιγκαπούρης να διατηρήσει το πιο καθαρό χρηματοοικονομικό περιβάλλον που να μπορεί να διαχειριστεί» εξηγεί ο Lachlan Colquhoun της East & Partners και συμπληρώνει: «Τούτου δοθέντος, η χρονική συγκυρία είναι η κατάλληλη και το μήνυμα έχει ληφθεί. Κατά συνέπεια είναι καλή κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα, ειδικότερα σε μία περίοδο που οι τράπεζες χρειάζεται να συγκεντρώνουν κεφάλαια».

«Η επιστροφή των κεφαλαίων έπεται ερευνών που ξεκίνησε η Σιγκαπούρη τον προηγούμενο χρόνο στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη διαμόρφωση των επιτοκίων που χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς» αναφέρει το Bloomberg. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης διευκρίνισε πάντως ότι θα καταστήσει ποινικό αδίκημα τη χειραγώγηση των επιτοκίων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v