Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Μπλοκάρει τις τράπεζες «γίγαντες»

H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε έναν κανονισμό ο οποίος απαγορεύει σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους να καταστούν too big to fail. Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Fed: Μπλοκάρει τις τράπεζες «γίγαντες»

Την εφαρμογή ενός νέου κανονισμού με σκοπό την αποτροπή οι τράπεζες να γίνονται τόσο μεγάλες ώστε η κατάρρευσή τους να απειλεί την χρηματοπιστωτική αγορά των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα η Fed.

H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε έναν κανονισμό προερχόμενο από σχετικό νόμο του 2010 (Dodd-Frank), ο οποίος απαγορεύει σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους να εξαγοράσουν ή να συγχωνευτούν με εταιρείες, σε περίπτωση που το συνολικό παθητικό τους ξεπερνά το 10% των συνολικών υποχρεώσεων του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις 31 Δεκεμβρίου ανερχόταν στα 18 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τη Fed, το οποίο σημαίνει ότι το όριο του 10% για έναν τραπεζικό όμιλο δεν μπορεί να ξεπερνά το 1,8 τρισ. δολάρια.

Πολλές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο όριο καθώς η JP Morgan στο δεύτερο τρίμηνο είχε παθητικό 1,4 τρισ. δολάρια και αντίστοιχα οι Bank Of America και Citigroup είχαν παθητικό 1,1 δισ. δολάρια.

Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα αφορά τράπεζες που αξιολογούνται ως συστημικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v