Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα βουτιά 1,3% στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης

Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης.

Νέα βουτιά 1,3% στις λιανικές πωλήσεις της ευρωζώνης

Μία ακόμη αρνητική είδηση για την οικονομία της ευρωζώνης ανακοίνωσε η Eurostat, αυτή τη φορά για την πορεία του λιανικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις βούλιαξαν το Σεπτέμβριο κατά 1,3% σε μηνιαία βάση/ Η Eurostat αναθεώρησε μάλιστα πτωτικά και τα στοιχεία Αυγούστου στο +0,9% έναντι αρχικής εκτίμησης για αύξηση κατά 1,2%. 

Τα στοιχεία αποδεικνύονται πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μείωση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. 

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% το Σεπτέμβριο έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,2%. 

Σημειώνεται πως μία ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη λέγοντας πως η ανάκαμψη είναι "χαμηλή και ευάλωτη". Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, ο οποίος επίσης αποδείχθηκε χαμηλότερος των προσδοκιών. Ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit μάλιστα εκτιμά πως με τα νέα στοιχεία εντείνονται οι πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πλήρη ποσοτική χαλάρωση. Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v