Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Σκληρή κριτική εκ των έσω για την λιτότητα

Πυρά κατά του ΔΝΤ για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε εξαπολύει εσωτερικό όργανο του Ταμείου. Καταγγέλλει υπερβολική ανησυχία για τα επίπεδα χρέους και υποτίμηση των κινδύνων για τις αναδυόμενες. Υπερασπίζεται την πολιτική του Ταμείου η Λαγκάρντ.

ΔΝΤ: Σκληρή κριτική εκ των έσω για την λιτότητα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγνόησε τα πορίσματα των ερευνών του και πίεσε πολύ γρήγορα τις πλουσιότερες χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα, εκτιμά σε έκθεση του εσωτερικό ελεγκτικό όργανο του Ταμείου.

«Η υιοθέτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από το ΔΝΤ αποδείχτηκε πρόωρη για τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αποδείχτηκαν αισιόδοξες» σημειώνεται στην έκθεση που αναλύει τις πολιτικές του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι συντάκτες της έκθεσης επιτίθενται στο ΔΝΤ γιατί ανησύχησε για κρίση χρέους στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία «μολονότι οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών αυτών υποχωρούσαν σε ιστορικά χαμηλά».

Ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον απηύθυνε έκκληση σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία να ακολουθήσουν πολιτικές λιτότητας το 2010-11, προτού οι οικονομίες τους ανακάμψουν πλήρως από την κρίση. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ μιας πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής με στόχο την διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης και την τόνωση της ζήτησης αγνοώντας τις πιθανές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, αναφέρει στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (IEO).

Το ελεγκτικό όργανο υποστηρίζει πως το ΔΝΤ έπρεπε να γνωρίζει ότι ο συνδυασμός σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και επεκτατικής νομισματικής πολιτικής θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικός για την τόνωση της ανάπτυξης μετά την κρίση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπερασπίστηκε τις συμβουλές που έδωσε το Ταμείο στις πλουσιότερες χώρες το 2010. «Με βάση τις πληροφορίες και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που ήταν διαθέσιμες το 2010, πιστεύω ακράδαντα πως η παρότρυνση των οικονομιών με ταχύτατα αυξανόμενο χρέος να προχωρήσουν προς μια σταδιακή προσαρμογή ήταν η σωστή κίνηση» ανέφερε.

Η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου του ΔΝΤ συμφώνησε με την κ. Λαγκάρντ. «H έκκληση για σταδιακή προσαρμογή για την προστασία της ανάκαμψης ήταν αναγκαία δεδομένων των προβλέψεων για την ανάπτυξη που ήταν διαθέσιμες και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για την δημοσιονομική βιωσιμότητα» τόνισε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v