Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδικός κολοσσός λέει «όχι» στον λιγνίτη και στρέφεται στις ΑΠΕ

Ο ενεργειακός κολοσσός Vattenfall αποφάσισε την αποχώρηση από τις επενδύσεις στη Γερμανία που αφορούν σε λιγνιτικές μονάδες. Προτεραιότητα οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τονίζει ο CEO του ομίλου.

Σουηδικός κολοσσός λέει «όχι» στον λιγνίτη και στρέφεται στις ΑΠΕ

Στρατηγική στροφή στις ΑΠΕ και περιορισμό της έκθεσης στα ορυκτά καύσιμα αποφάσισε η διοίκηση της σουηδικής εταιρείας ηλεκτρισμού Vattenfall, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ζημιές που εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή εταιρεία που είναι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις επενδύσεις της στη Γερμανία που αφορούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη.

Ταυτόχρονα, θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 3 δισ. κορωνών Σουηδίας (330 εκατομμύρια ευρώ), ενώ στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα προτεραιότητα θα έχουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Magnus Hall.

Το τρίτο τρίμηνο του 2014, η Vattenfall εμφάνισε καθαρές ζημιές ύψους 18,06 δισ. κορώνες (2 δισ. ευρώ) έναντι κερδών 171 εκατομμυρίων ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας, οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και των χαμηλών τιμών.

Επιπλέον τα αποτελέσματα της επιβαρύνθηκαν κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, λόγω της απομειώσεων στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το λιγνίτη και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος να σημειωθεί ότι η σουηδική εταιρεία με τις λιγνιτικές της μονάδες στη Γερμανία, παράγει το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αυτή, ενώ οι μονάδες της βρίσκονται κυρίως στα κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Σαξωνίας.

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο και CEO της εταιρείας Magnus Hall, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την επενδυτική αιχμή της Vattenfall στο μέλλον, ενώ έχει θέσει ως στόχο τον έλεγχο πάνω από 1.000 ανεμογεννητριών στο κέντρο ελέγχου αιολικών πάρκων που έχει εγκαταστήσει στη Δανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v