Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fisher (Fed): To QE ήταν ένα δώρο στους πλούσιους

Η ρευστότητα από το QE χρησιμοποιήθηκε για την χρηματοδότηση επαναγορών μετοχών, την αύξηση των μερισμάτων και την διόγκωση των ταμειακών αποθεματικών, ανέφερε ο κ. Fisher.

Fisher (Fed): To QE ήταν ένα δώρο στους πλούσιους

Η ρευστότητα που έχει προσφέρει η Fed με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) δεν έχει χρησιμοποιηθεί για παραγωγικούς σκοπούς, ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, Richard Fisher, λέγοντας πως το QE είναι ένα δώρο για τους πλούσιους.

«Αυτό το δώρο του σχεδόν δίχως κόστους χρέους έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την χρηματοδότηση επαναγορών μετοχών, την αύξηση των μερισμάτων και την διόγκωση των ταμειακών αποθεματικών και πρόσφατα την χρηματοδότηση συγχωνεύσεων από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες» ανέφερε ο κ. Fisher. «Για όσους έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο, ήταν ένα δώρο τσάμπα χρημάτων για να στοιχηματίσουν» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Fisher εξήγησε ακόμα τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δώσει θετική ψήφο στις αποφάσεις της συνεδρίασης της Eπιτροπής της Fed στις 26 με 27 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο αξιωματούχος θα διαχώριζε την θέση του από την Επιτροπή αν η τελευταία αποφάσιζε να διατηρήσει την φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα μετά την λήξη του QE για ένα «σημαντικό χρονικό διάστημα».

Σε ομιλία που έδωσε την Δευτέρα, ο κ. Fisher ανέφερε πως οι αλλαγές στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τον έπεισαν να αλλάξει στάση. Όπως τόνισε, η Fed άλλαξε την διατύπωση σε σχέση με την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας είναι πιο θετικά από ότι αναμένεται. Επιπλέον, η Επιτροπή της κεντρικής τράπεζας αναβάθμισε την αξιολόγηση για την αγορά εργασίας.

Ο κ. Fisher τόνισε ακόμα πως είναι ικανοποιημένος που η Fed αποφάσισε να μην λάβει νέα μέτρα για να αντιδράσει στην έντονη μεταβλητότητα των αγορών. «Δεν έβλεπα κάποιο λόγο για να αντιδράσει η Fed στην έντονη μεταβλητότητα στα μέσα Οκτωβρίου» τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v