Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως δεν εντόπισε καμία περίπτωση "ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης" και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσει αρνητικές γνώμες. Γαλλία και Ιταλία έστειλαν τροποποιήσεις, προσθέτοντας επιπλέον περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας

Η Κομισιόν φαίνεται πως δίνει το «πράσινο φως» στους τροποποιημένους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας για το 2015, αφού και οι δυο χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν ακόμα περισσότερα τα ελλείμματά τους.

Ανακοίνωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Jyrki Katainen, ανέφερε πως δεν εντόπισε καμία περίπτωση «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης» και ως εκ τούτου δεν θα εκδώσει αρνητικές γνώμες.

Νωρίτερα, πηγές που γνωρίζουν το θέμα, είπαν στην Wall Street Journal πως οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής ένωσης αποφάσισαν να μην απορρίψουν τους προϋπολογισμούς του 2015 της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μετέδιδε το Reuters, είχε χαρακτηρίσει τις επιστολές που έστειλαν Γαλλία και Ιταλία για τις τροποποιήσεις στα σχέδια προϋπολογισμού του 2015 «χρήσιμες και εποικοδομητικές» συνεισφορές σε μια διαδικασία που διασφαλίζει ότι οι προϋπολογισμοί ανταποκρίνονται στους στόχους της ΕΕ.

Σημειώνοντας πως η Κομισιόν έχει μέχρι την Τετάρτη να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προϋπολογισμών, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι «εξακολουθούμε να αναλύουμε τις πληροφορίες που μας έστειλαν συγκεκριμένα η Ιταλία και η Γαλλία... Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι αυτά τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί στη διαδικασία του εποικοδομητικού διαλόγου με την Κομισιόν».

Η Κομισιόν μεταφέρει την τελική απόφαση για τους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας στους νέους επιτρόπους, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως, οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να ζητήσουν και πάλι περισσότερα μέτρα λιτότητας από το Παρίσι και τη Ρώμη, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που συμφωνήθηκαν μόλις τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, η Κομισιόν ήταν έτοιμη να ορίσει πως ο γαλλικός προϋπολογισμός εμφάνιζε «σοβαρή μη συμμόρφωση» με τους κανόνες της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς. Όμως, μετά τις δεσμεύσεις που έλαβε από Παρίσι και Ρώμη τη Δευτέρα να προσθέσουν μικρές επιπλέον περικοπές, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν πως οι προϋπολογισμοί δεν είναι «κατάφωρα» εκτός στόχων.

Οι δύο χώρες είχαν αντισταθεί στις ευρωπαϊκές πιέσεις για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, με δύο ξεχωριστές επιστολές προς την Κομισιόν, η Ιταλία και η Γαλλία δεσμεύτηκαν να μειώσουν το έλλειμμα του 2015 κατά επιπλέον 4,5 δισ.ευρώ και 3,6-3,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα

«Αν δεν τους δείξουμε τώρα 'κόκκινη κάρτα', αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους δείξουμε 'κίτρινη κάρτα' αργότερα», σχολίαζε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι οι απερχόμενοι ευρωπαίοι επίτροποι θα συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να οριστικοποιήσουν την απόφαση να μην θεωρηθεί ότι οι δυο αυτοί προϋπολογισμοί εμφανίζουν σοβαρή μη συμμόρφωση σε σχέση με τους κανόνες της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v