Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noyer: Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί παθητικά τον χαμηλό πληθωρισμό

Ο Noyer ανέφερε πως η ΕΚΤ ελπίζει σε σταδιακή επιστροφή του πληθωρισμού στο 1,5% το επόμενο έτος, ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Noyer: Η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί παθητικά τον χαμηλό πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχθεί την παραμονή του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Christian Noyer.

Ο Noyer, που είναι επίσης διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε πως οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμό της ευρωζώνης «αναμφίβολα» θα παραμείνει γύρω στο μόλις 0,6% μέχρι το τέλος του έτους, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του περίπου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

«Δεν δεχόμαστε παθητικά στην ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά αδύναμος σε σχέση με τον στόχο μας», τόνισε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη γαλλική γερουσία, μεταδίδει το Reuters.

Ο πληθωρισμός στις 18 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλό πενταετίας του 0,3%, επίπεδο που ο Noyer χαρακτήρισε «πολύ άβολο».

Ερωτηθείς για την προοπτική η ΕΚΤ να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ώστε να περιλαμβάνει και κρατικά ομόλογα, ο Noyer είπε πως αυτό θα είναι πιο περίπλοκο στην Ευρώπη απ' ότι στις ΗΠΑ λόγω της κατακερματισμένης φύσης της αγοράς ομολόγων.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ΕΚΤ ελπίζει ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά στο 1,5% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους προτού αρχίσει αργά-αργά να πλησιάζει τον στόχο του.

Ωστόσο, ο Noyer δεν απέκλεισε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, ακόμα και αν αυτή η προοπτική δεν περιλαμβάνεται στις προβλέψεις της ΕΚΤ.

«Δεν είμαστε σε αποπληθωρισμό και δεν προβλέπουμε αποπληθωρισμό, όμως πάντα υπάρχει κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v