Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές ABS από ΕΚΤ μπορεί να μην πετύχουν το στόχο

Οι διαθέσιμοι τίτλοι ABS και καλυμμένων ομολόγων ενδέχεται να είναι πολύ περιορισμένοι για τους στόχους της ΕΚΤ, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Γιατί είναι δύσκολη η επιλογή των εταιρικών ομολόγων. Ισχνή η πλειοψηφεία στο Δ.Σ. υπέρ της λύσης του QE, που είναι πιο πιθανή μετά τον Ιανουάριο.

Οι αγορές ABS από ΕΚΤ μπορεί να μην πετύχουν το στόχο

To σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει τίτλους του ιδιωτικού τομέα ενδέχεται να μην επιτύχει τον επιθυμητό στόχο και να αυξήσει τις πιέσεις για αγορές κρατικών ομολόγων στις αρχές του 2015, ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ στο Reuters. 

Η κεντρική τράπεζα άρχισε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και σχεδιάζει να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ΑΒS) αργότερα το τέταρτο τρίμηνο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει τονίσει πως στόχος είναι η αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά 1 τρισ. δολάρια. 

Ωστόσο η έλλειψη τίτλων υψηλής ποιότητας μπορεί να μην επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα τον στόχο για την αύξηση του ισολογισμού. 

«Ορισμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Είναι πολύ μικρό και το πρόβλημα είναι πολύ, πολύ, πολύ μεγαλύτερο» ανέφερε μια πηγή με γνώση του θέματος.

Η δεύτερη πηγή πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι δύο αυτοί γύροι δεν είναι τόσο απλοί και σίγουρα δεν θα είναι αρκετοί για να αυξήσουμε τον ισολογισμό ανάλογα με τον στόχο».

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ απάντησε στο Reuters πως «τα TLTRO’s και οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν ένα ενιαίο πακέτο». «Ο συνολικός αντίκτυπος αυτών των τριών μέτρων στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος θα είναι σημαντικός» πρόσθεσε.  

Περιορισμένος ο όγκος των διαθέσιμων τίτλων

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε νωρίτερα τον Οκτώβριο ότι τα καλυμμένα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η κεντρική τράπεζα ανέρχονται σε 600 περίπου δισ. ευρώ και τα ABS σε 400 δισ. ευρώ. 

Η πρώτη πηγή υποστήριξε πως η ποσότητα των ABS που θα αγοράσει η ΕΚΤ θα είναι αρκετά μικρότερη από τα 400 δισ. ευρώ. Η περιορισμένη προσφορά αυξάνει τον κίνδυνο να ανέβει η τιμή των τίτλων, κάτι που θα δυσκολέψει τις αγορές από την ΕΚΤ. 

«Μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μικρότερο όγκο» σημείωσε η δεύτερη πηγή. 

Η επιλογή των εταιρικών ομολόγων και η λύση του QE

Η ΕΚΤ εξετάζει την αγορά εταιρικών ομολόγων για να επιτύχει τον στόχο τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να αποφασίσει για το ζήτημα ως τον Δεκέμβριο.

«Είναι περίεργη αγορά. Είναι δύσκολο να πιάσεις τον στόχο» δήλωσε η δεύτερη πηγή.  Παράγοντες της αγορές ανέφεραν πως η έλλειψη εταιρικών ομολόγων θα καταστήσει τις αγορές περισσότερο συμβολικές.

Οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα σχέδια της ΕΚΤ για αγορές ομολόγων, επαναφέρει το ερώτημα για το αν η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα. 

Η λύση του QE και οι γερμανικές αντιστάσεις

Ωστόσο οι αγορές κρατικών ομολόγων βρίσκουν αντίσταση από την Γερμανία και την Bundesbank, ο πρόεδρος της οποίας φοβάται ότι θα σημάνουν την χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

«Κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη εξαιτίας αυτής της θεολογικής συζήτησης για το αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε QE ή όχι» ανέφερε η δεύτερη πηγή. «Ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να βρει μια μέση οδό για να κρατήσει το Συμβούλιο ενωμένο» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ήδη μια σημαντική πλειοψηφία υπέρ του QE απάντησε: «Είναι πιθανό η πλειοψηφία να είναι υπέρ του QE αλλά δεν είναι με μεγάλη διαφορά. Οι Γερμανοί δεν θα είναι μόνοι τους. Δεν αφορά μόνο τον Weidmann».

Tρίτη πηγή από την ΕΚΤ υποστήριξε πως η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την τράπεζα να εκφράσει ετοιμότητα να πάει πέρα από το τρέχον πρόγραμμα αγορών. Η τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει πρώτα το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου TLTRO’s τον Δεκέμβριο και τον αντίκτυπο από τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS και να περιμένει τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Αυτό βασικά σημαίνει πως δεν θα υπάρξει απόφαση πριν τον Ιανουάριο, εκτός αν τα νούμερα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό γίνουν πολύ άσχημα ως τότε» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v