Fitch: Eντός προβλέψεων τα αποτελέσματα των stress test

Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνουν ένα βασικό ρίσκο για την ευρωζώνη και θα αφήσουν κάποιες τράπεζες στις πιο αδύναμες χώρες ευάλωτες, προειδοποιεί η Fitch.

Fitch: Eντός προβλέψεων τα αποτελέσματα των stress test

Tα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ΕΚΤ και των ασκήσεων αντοχής της EBA ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της Fitch, αναφέρει σε έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης, τονίζοντας πως δεν αναμένει να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των τραπεζών.

Οι αναλυτές της Fitch επισημαίνουν στην έκθεση πως οι έλεγχοι αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά υπογραμμίζουν πως υπάρχει ακόμα σημαντικός δρόμος. 

Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας (viability ratings) των τραπεζών που δεν πέρασαν τα stress test, συμπεριλαμβανομένων και των κεφαλαίων που αντλήθηκαν το πρώτο εννεάμηνο του 2014, είναι κατά πλειοψηφία πολύ χαμηλές, μεταξύ "b" και "ccc".

Παράλληλα, σημειώνεται πως τα αποτελέσματα προσέφεραν σημαντικά νέα στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των τραπεζικών ιδρυμάτων που καλύπτονται από την Fitch. Καθοριστική ήταν η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) της ΕΚΤ, η οποία αποκάλυψε επιπρόσθετα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 136 δισ. ευρώ και αναθεώρηση της αξίας του ενεργητικού κατά 48 δισ. δολάρια. 

"Τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνουν ένα βασικό ρίσκο για την περιοχή και θα αφήσουν κάποιες τράπεζες, ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες, ευάλωτες" προειδοποιεί η Fitch. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v