Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Παραχωρήσεις για έλλειμμα από Ιταλία και Γαλλία

Αναθεωρημένο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2015 έστειλε η Γαλλία στην Κομισιόν. Προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά επιπλέον 3,6 με 3,7 δισ. ευρώ. Μείωση κατά 4,5 δισ. ευρώ υπόσχεται η Ιταλία.

ΕΕ: Παραχωρήσεις για έλλειμμα από Ιταλία και Γαλλία

H Iταλία και η Γαλλία παρουσίασαν σχέδια στην Κομισιόν για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, σε μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσουν την έγκριση του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον προϋπολογισμό του 2015.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει διορία ως την Τετάρτη για να αποφασίσει αν θα απορρίψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015.

Μέχρι σήμερα οι δύο χώρες είχαν αντισταθεί στις ευρωπαϊκές πιέσεις για ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, με δύο ξεχωριστές επιστολές προς την Κομισιόν, η Ιταλία και η Γαλλία δεσμεύτηκαν να μειώσουν το έλλειμμα του 2015 κατά επιπλέον 4,5 δισ.ευρώ και 3,6-3,7 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως επιπλέον πόροι υπολογίζονται από το χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος για την πληρωμή τόκων και την μικρότερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., καθώς και από επιπρόσθετα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον κ. Σαπέν αυτό θα επιτρέψει στη Γαλλία να μειώσει το δομικό έλλειμμά κατά 0,5% του ΑΕΠ.

«Η Γαλλία παρουσιάζει προβλέψεις και στοιχεία που θα της επιτρέψουν να παραμείνει σε τροχιά, χρησιμοποιώντας την ευελιξία που είναι αναγκαία στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο κ. Σαπέν. 

Στην περίπτωση της Ιταλίας η εξοικονόμηση θα προέλθει από την αναστολή σχεδίων για φοροαπαλλαγές 3,3 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιούρκι Κατάινεν, ανέφερε πως η Κομισιόν καλωσορίζει την πρόταση της Ιταλίας, αλλά τόνισε πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v