Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P: Το stress test έδειξε ότι παραμένουν οι αδυναμίες

Η αξιολόγηση των τραπεζών ήταν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας από την ΕΚΤ, εκτιμά η S&P. Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές για την αυστηρότητα τoυ stress test και ταυτόχρονα να περιορίσει την αποκάλυψη κεφαλαιακών κενών, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

S&P: Το stress test έδειξε ότι παραμένουν οι αδυναμίες

Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των ευρωπαϊκών τραπεζών έδειξε ότι παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων πέρασε την αξιολόγηση, επισημαίνει σε έκθεση της η S&P.

«Η κεφαλαιακή ενίσχυση που πραγματοποίησαν οι τράπεζες για να ανταποκριθούν στην αξιολόγηση του ισολογισμού είναι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης» ανέφερε αναλυτής της S&P. «Ωστόσο, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα αποτελέσματα των stress test μεταξύ των διάφορων χωρών και πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση ενός πιο συνεκτικού και αυστηρού σεναρίου θα είχε προσφέρεις στις αγορές καλύτερη εικόνα για τις πιθανές αδυναμίες των τραπεζών» πρόσθεσε.

«Επιπλέον, πιστεύομε ότι η αξιολόγηση ήταν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας από την ΕΚΤ γιατί έπρεπε να ρυθμίσει το AQR και τα διάφορα σενάρια σε επίπεδα που είναι αρκετά αυστηρά για να καθησυχάσουν τις αγορές, αλλά όχι τόσο σκληρά ώστε να αποκαλύψουν μεγάλα κεφαλαιακά κενά» τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v