Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μonte dei Paschi: Στο τραπέζι και η έκδοση ομολόγου CoCo

Την επιλογή της έκδοσης ομολόγου CoCo για την κάλυψη της «τρύπας» των 2,1 δισ. ευρώ εξετάζει η ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena. Δεν χρειαζόμαστε κρατική στήριξη για να επιβιώσουμε δήλωσε ο πρόεδρος Αλεσάντρο ντε Προφούμο.

Μonte dei Paschi: Στο τραπέζι και η έκδοση ομολόγου CoCo

Η Banca Monte dei Paschi di Siena εξετάζει διάφορες επιλογές για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος 2,1 δισ. ευρώ που αποκάλυψαν τα stress tests της EKT, μεταξύ των οποίων και η έκδοση ομολόγoυ CoCo.

Η ιταλική τράπεζα εξετάζει διάφορες στρατηγικές επιλογές μεταξύ των οποίων και η πώληση ενεργητικού και συγχώνευση με άλλο τραπεζικό ίδρυμα, καθώς και επιλογές για άντληση κεφαλαίων, ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» ανέφερε ένας τραπεζίτης.

Διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Λονδίνο ανέφερε πως αναμένει η τράπεζα να βγει στις αγορές CoCo για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος. «Νομίζω πως η συγχώνευση είναι περισσότερο μια φήμη. Πιστεύω πως το πιθανότερο είναι να δούμε σύντομα μια έκδοση CoCo» πρόσθεσε.

«Είναι πιο λογικό για αυτούς να ακολουθήσουν το μονοπάτι της άντλησης κεφαλαίου από ότι η έκδοση νέων μετοχών, γιατί μόλις βγήκαν στις αγορές. Είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι τιμή θα πρέπει να πληρώσει μια τράπεζα σαν την MPS για να εκδώσει ένα CoCo» σημείωσε.

Δεν χρειαζόμαστε κρατική στήριξη

Μιλώντας στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φαμπρίτσιο Βιόλα δήλωσε πως η τράπεζα εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό, ακόμη και το ενδεχόμενο εξαγοράς-συγχώνευσης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ξεκινήσει συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με κάποιον ενδιαφερόμενο.

«Κοιτάζουμε όλες τις εναλλακτικές και όταν λέω "όλες" εννοώ "όλες"» δήλωσε ο κ. Βιόλα όταν ρωτήθηκε εάν θα συζητούσε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με κάποια μεγαλύτερη τράπεζα. «Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με κάποιον» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως η MPS έλαβε στις αρχές του 2013 κρατική στήριξη 3 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, ο Αλεσάντρο ντε Προφούμο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera πως η τράπεζα δεν χρειάζεται κρατική στήριξη για να επιβιώσει. Όπως έγινε γνωστό, η τράπεζα έχει προσλάβει την UBS και την Citi ως συμβούλους για την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών μετά τα αποτελέσματα των stress test.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v