Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xάος στον Καναδά με πυροβολισμούς στη Βουλή

Δύο νεκροί από πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο της Οττάβας και άλλα κυβερνητικά κτίρια. Αποκλεισμένο το κέντρο της πόλης, με τους κατοίκους να έχουν λάβει εντολή να μείνουν στα σπίτια τους. Σε εξέλιξη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών.

Xάος στον Καναδά με πυροβολισμούς στη Βουλή

Τρία επεισόδια με πυροβολισμούς στο κέντρο της Οτάβας ερευνά η καναδική αστυνομία: το ένα σημειώθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά, το δεύτερο σε ένα εμπορικό κέντρο και το τρίτο στο Μνημείο των Πεσόντων, κοντά στο κτιριακό συγκρότημα της Βουλής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων.

Ο στρατιώτης απομακρύνθηκε από την περιοχή με ασθενοφόρο και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του. Μέσα σε λίγα λεπτά, δεκάδες πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πόλης.

Εκτός από το Μνημείο, αναφέρθηκαν πυροβολισμοί σε άλλα δύο σημεία, στο κοινοβούλιο και έξω από το εμπορικό κέντρο Ριντό Σέντερ. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις αυτές εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.

Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές. Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν μέσα στο κτίριο.

"Ένας άνδρας μπήκε τρέχοντας στο κοινοβούλιο. Τον καταδίωκαν αστυνομικοί που φώναζαν σε όλον τον κόσμο να καλυφθεί" είπε ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου, ο Μαρκ-Αντρέ Βιο.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται εντός της αποκλεισμένης ζώνης, απομακρύνθηκε και είναι "ασφαλής", όπως είπε ο εκπρόσωπός του.

«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.

«Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι έχει σημασία να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου μας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σε "ασφαλή" σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων. Ο Χάρπερ αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αργότερα σήμερα.

Αποκλεισμένο το κέντρο της πόλης

Οι κάτοικοι του κέντρου της Οτάβας έλαβαν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους και να απομακρυνθούν από τα παράθυρα καθώς η αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι ένας ένοπλος είχε καταφύγει στη στέγη του κοινοβουλίου. Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

Μετά τον πυροβολισμό και τον τραυματισμό του στρατιώτη, αποφασίστηκε να κλείσουν για το κοινό οι βάσεις των καναδικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται πως οι πυροβολισμοί έρχονται δύο μέρες αφότου μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Καναδά χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ένας από τους στρατιώτες πέθανε. Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε πως ο 25χρονος οδηγός του αυτοκινήτου σκοτώθηκε μετά από καταδίωξη με αστυνομικός. Ο δράστης εκτιμάται πως είχε διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Σε συναγερμό το FBI – Δεν έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια

Αμερικανικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως το FBI παρέχει βοήθεια στις καναδικές αρχές, ενώ πρόσθεσαν πως δεν έχει αποκλειστεί η σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το FBI κάλεσε όλες τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ να είναι σε επιφυλακή, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη προειδοποίηση για πιθανή επίθεση από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Εν τω μεταξύ, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση "να ανταποκριθεί γρήγορα" σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση η οποία σημειώθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

To βίντεο με τους πυροβολισμούς στο κοινοβούλιο

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v