Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίων στη Νότιο Κορέα

Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας ανησυχεί για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και προχωρά στη δεύτερη μείωση επιτοκίων μέσα σε τρεις μήνες.

Νέα μείωση επιτοκίων στη Νότιο Κορέα

Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία της χώρας και προχώρησε σε μείωση επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Τα κορεατικά επιτόκια μειώθηκαν κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009.

Επίσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναθεώρησε τον στόχο ανάπτυξης για το 2014 στο 3,5% και για τον πληθωρισμό στο 1,4%. Για το 2015, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 3,9% και πληθωρισμό στο 2,4%.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε πως η μείωση των επιτοκίων «δεν είναι αρκετή για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη». Το οικονομικό μοντέλο της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές και αυτό αποτελεί μειονέκτημα σε μία περίοδο επιβράδυνσης για την κινεζική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Έτσι, η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα ώθησης της εγχώριας ζήτησης, αλλά οι προκλήσεις – όπως η γήρανση του πληθυσμού και το υψηλό χρέος – είναι μεγάλες. Τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα έδειξαν συρρίκνωση των δραστηριοτήτων στο μεταποιητικό κλάδο, ενώ το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει αδύναμο. «Οι προσδοκίες των αγορών περιμένουν κι άλλη μείωση των επιτοκίων, επειδή πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για την οικονομία» έγραψε και η RBS σε σχετική έρευνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v