Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Koμισιόν: Παραμένουν οι προκλήσεις για Πορτογαλία

Η Κομισιόν προειδοποιεί πως η πορτογαλική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά αρνητικά σοκ. Η διάσωση της Banco Espirito Santo και το χρέος των δημόσιων μεταφορών αυξάνουν το έλλειμμα στο 7,5%. Εφικτοί οι στόχοι για το 2015 αν ληφθούν νέα μέτρα.

Koμισιόν: Παραμένουν οι προκλήσεις για Πορτογαλία

Η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης από την Πορτογαλία έχει σταθεροποιήσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει σε έκθεση της η Κομισιόν, στην οποία προειδοποιεί ότι παραμένουν οι προκλήσεις για την πορτογαλική οικονομία.

Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν τονίζει πως η οικονομία παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά αρνητικά σοκ.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, την φρούρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας της οικονομίας.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για την προώθηση των απαιτούμενων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, ώστε να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας μπορεί να ανέλθει ως και το 7,5% του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθεί το χρέος για τις δημόσιες μεταφορές και το κόστος διάσωσης της Banco Espirito Santo. Ωστόσο, εξαιρουμένων των έκτακτων μέτρων, το έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο στόχο του 4% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν εκτιμά πως η πορτογαλική κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το 2015.

«Καθώς οι περισσότεροι λόγοι για την αύξηση του ελλείμματος το 2014 είναι προσωρινοί, η επίτευξη του στόχου του 2015 παραμένει εφικτή, εφόσον οι αρχές παρουσιάσουν επιπλέον μέτρα σον προϋπολογισμό του 2015 για να αντικαταστήσουν τα μέτρα που ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά από το Συνταγματικό Δικαστήριο» αναφέρεται στην έκθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v