Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Το 80% των συναλλαγών γίνεται χωρίς μετρητά

Οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάθε χρόνο, με βάση τα στοιχεία έκθεσης της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.

Σουηδία: Το 80% των συναλλαγών γίνεται χωρίς μετρητά

Oι τέσσερις από τις πέντε συναλλαγές στην Σουηδία γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα, σύμφωνα με έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.

«Η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό» αναφέρεται στην έκθεση. 

Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Νότια Ευρώπη. Στην Ιταλία, τα τρία τέταρτα των συναλλαγών γίνονται με μετρητά.

«Αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμπιστοσύνη στις αρχές και στο τραπεζικό σύστημα» ανέφερε ο Niklas Arvidsson στην σουηδική Local, βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής. Ο κ. Arvidsson υποστήριξε πως ως το 2030 μπορεί να έχει εξαλειφθεί πλήρως η χρήση μετρητών στη Σουηδία.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάθε χρόνο. Ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως το Swish δίνουν την δυνατότητα στους Σουηδούς πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών, χωρίς να έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν ATM. Την ίδια ώρα τα περισσότερα καταστήματα δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Εν τω μεταξύ, μολονότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξάνουν το κόστος ασφαλείας, η αύξηση αυτή αντισταθμίζεται από την διαγραφή του κόστους καταχώρησης των εισπράξεων, που αντιστοιχεί περίπου στο 0,3% του ΑΕΠ της Σουηδίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την σουηδική ένωση τραπεζών, οι ένοπλες ληστείες έχουν μειωθεί σημαντικά. Το 2012 καταγράφηκαν μόνο πέντε ληστείες, το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v