Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup: Μέσω επενδύσεων η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις, με βάση τα δημοσιονομικά τους περιθώρια, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιούρκι Κατάινεν. Πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν η ανάκαμψη της ευρωζώνης. Καμία απόφαση για τον γαλλικό προϋπολογισμό.

Εurogroup: Μέσω επενδύσεων η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά, αλλά τα στοιχεία μετά το καλοκαίρι δείχνουν πως είναι πιο εύθραυστη από ότι αναμενόταν το καλοκαίρι, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιούρκι Κατάινεν, τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν έμφαση στις επενδύσεις.

«Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη είναι σε τροχιά. Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουμε δει από το καλοκαίρι δείχνουν προς μια ανάκαμψη που είναι πιο εύθραυστη από ότι αναμέναμε την άνοιξη. Για αυτό χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη αντίδραση, που θα βασίζεται σε αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη χρήση όλων των διαθέσεων εργαλείων για την τόνωση των επενδύσεων στην Ευρώπη» επεσήμανε ο κ. Κατάινεν.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν επιλογές για την σύνθεση των δημόσιων οικονομικών τους που θα στηρίξουν τις επενδύσεις στο μέλλον. Φυσικά, η κάθε χώρα έχει διαφορετικά δημοσιονομικά περιθώρια, κάποιες είναι ξεκάθαρα πιο περιορισμένες από άλλες. Αλλά όλα τα κράτη μέλη μπορούν και πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στις δημόσιες δαπάνες» πρόσθεσε. 

O επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε από την πλευρά του πως η πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών συμφώνησαν πως η σημερινή κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης δεν είναι ικανοποιητική και πως είναι αναγκαία μια άμεση απάντηση από τις κυβερνήσεις, με αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την χρησιμοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για την τόνωση των επενδύσεων.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το Eurogroup εξέφρασε την στήριξη στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας ως βασική πυξίδα για την διατήρηση της εμπιστοσύνης, η οποία πρέπει να ακολουθείται από όλους.

«Οι επενδύσεις και η τόνωση των επενδύσεων αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος της αναπτυξιακής ατζέντας. Βραχυπρόθεσμα οι επενδύσεις θα βοηθήσουν να τονωθεί η ζήτηση και να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη και μακροπρόθεσμα οι επενδύσεις θα αυξήσουν, μέσω μιας αποτελεσματικής κατανομής των πόρων, την δυνητική ανάπτυξη στην ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Καμία απόφαση για Γαλλία - Οι δημοσιονομικοί κανόνες ισχύουν για όλους

Ο κ. Κατάινεν, ανέφερε πως ακόμα δεν υπάρχει καμία απόφαση όσον αφορά το ζήτημα του προϋπολογισμού της Γαλλίας, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη.«Οι υποθέσεις είναι πρώιμες. Δεν υπάρχει καμία απόφαση» υπογράμμισε.

Επισήμανε ωστόσο πως η αποστολή της Κομισιόν είναι να κρίνει με δίκαιους όρους και με ισότιμο τρόπο όλα τα κράτη μέλη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας, λέγοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών επικεντρώθηκαν στην πορεία των προϋπολογισμών γενικά στην ευρωζώνη και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v