Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Praet: Υπαρκτός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού για ευρωζώνη

Η ευρωζώνη μπορεί να διολισθήσει σε αποπληθωρισμό αν η οικονομία αντιμετωπίσει νέο σοκ, προειδοποίησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Praet: Υπαρκτός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού για ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει σε αρνητικό επίπεδο, αν η οικονομία έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο σοκ, προειδοποίησε τη Δευτέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Peter Praet.

«Δεν βλέπω σημάδια αποπληθωρισμού. Αλλά αν νέα σοκ χτυπήσουν την οικονομία μπορεί να καταλήξουμε με αποπληθωρισμό. Η ΕΚΤ κάνει ότι κάνει για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Praet σε οικονομικό συνέδριο στο Μόναχο.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 0,3%, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει κόψει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, έχει προσφέρει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα φθηνά δάνεια και έχει προγραμματίσει να αγοράσει στοιχεία ενεργητικού από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε ομιλία που έδωσε το Σάββατο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αγορά και κρατικών ομολόγων, λέγοντας πως η τράπεζα είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα εντός των ορίων της δικαιοδοσίας της.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση της σε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ αρνητική στάση κρατά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Έβαλντ Νοβότνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v