Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Αποζημίωση $1,6 δισ. στην Exxon Mobil

Πολύ μικρότερη από το ποσό που διεκδικούσε η Exxon Mobil είναι η αποζημίωση που καλείται να πληρώσει η Βενεζουέλα για τις κρατικοποιήσεις κοιτασμάτων πετρελαίου.

Βενεζουέλα: Αποζημίωση $1,6 δισ. στην Exxon Mobil

Αποζημίωση 1,6 δισ. δολάρια πρέπει να πληρώσει η Βενεζουέλα στην Exxon Mobil για τις κρατικοποιήσεις κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007, σύμφωνα με απόφαση ειδικού δικαστηρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 10 δισ. δολάρια που διεκδικούσε αρχικά η Exxon.

«Το δικαστήριο βρήκε πως η απαλλοτρίωση διενεργήθηκε με βάση τις προσήκουσες διαδικασίες, πως δεν εκτελέστηκε ενάντια στις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί στους ενάγοντες και ότι οι ενάγοντες δεν έχουν επαληθεύσει ότι η προσφορά από την πλευρά της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίνεται σε μια “δίκαιη” αποζημίωση με βάση την διμερή επενδυτική συμφωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργάνου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε μια σύντομη ανακοίνωση, η Exxon ανέφερε ότι η απόφαση δικαιώνει την άποψη της ότι η Βενεζουέλα δεν προσέφερε δίκαιη αποζημίωση στην εταιρεία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αρκετοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η απόφαση αποτελεί μια νίκη για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία θα έμπαινε σε μεγάλες περιπέτειες αν αντιμετώπιζε πρόστιμο 10 δισ. δολαρίων. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πληρώσει το ποσό ή θα διεκδικήσει την ακύρωση του.

«Η κυβέρνηση θα εξετάσει κατά πόσον θα διεκδίκησει την ακύρωση του προστίμου» δήλωσε στο Reuters αναλυτής της συμβουλευτικής ΙHS. «Δεδομένου ότι η Exxon ήθελε αρχικά 10 δισ. δολάρια, η απόφαση θα ερμηνευτεί ως νίκη για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στην Exxon το διυλιστήριο στην Λουιζιάνα, ως αποζημίωση» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v