Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Στους 30 οι νεκροί από τις ταραχές

Συνεχίζονται οι ταραχές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών. Αμερικανικές πιέσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας στον αγώνα των Κούρδων στην πόλη Κομπανί. Η Ουάσιγκτον αποκλείει χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

Τουρκία: Στους 30 οι νεκροί από τις ταραχές

Τους 30 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις στην Τουρκία. Χθες σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά ομάδας αστυνομικών που διενεργούσε έρευνα σε επιχείρηση της ανατολικής επαρχίας Μπινγκιόλ, που καταστράφηκε στις διαδηλώσεις, ενώ οι τέσσερις από τους επιτιθέμενους σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει η Hurriyet. Επίσης, άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαζιαντέπ και τουλάχιστον άλλοι 20 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων για την τύχη της πόλης Κομπανί. Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση στη νότια πόλη της Μερσίνης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και δύο πολίτες.

Λόγω των αιματηρών επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει από τις 7 Οκτωβρίου στην Τουρκία -με τους Κούρδους να εξεγείρονται απαιτώντας από την τουρκική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την πόλη Κομπανί στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, η οποία σφυροκοπείται από το Ισλαμικό Κράτος- πέντε περιφέρειες στα νοτιοανατολικά της χώρας έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως οι διαδηλωτές εκμεταλλεύονται τα γεγονότα στην Κομπανί, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις ως δικαιολογία να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία με το PKK.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είχε καλέσει τους Κούρδους της Τουρκίας να βγουν στους δρόμους, αρνήθηκε ότι υποκίνησε τα βίαια επεισόδια. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ενώ είπε πως ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Αμερικανικές πιέσεις στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Τουρκία επιδιώκοντας να εμπλακεί περισσότερο η χώρα στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που απειλούν τα σύνορά της.
Το Ι.Κ. κατέχει ήδη περισσότερο από το ένα τρίτο της Κομπανί, σύμφωνα με παρατηρητές, ενώ η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στη Συρία.

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να περιοριστεί η στρατιωτική ισχύς του Ισλαμικού Κράτους και ο στρατηγός Άλεν και ο πρεσβευτής ΜακΓκάρκ θα το δηλώσουν με σαφήνεια στις συναντήσεις που θα έχουν με Τούρκους αξιωματούχους», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Άλεν είναι ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ενώ ο διπλωμάτης Μπρετ ΜακΓκάρκ είναι ο αναπληρωτής του. Και οι δύο βρίσκονται στην Άγκυρα όπου πρόκειται να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Συνομιλίες με την Τουρκία προκειμένου να την πείσει να βοηθήσει ώστε να μην καταλάβουν οι τζιχαντιστές τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπάνι στη Συρία ξεκίνησε και το Ιράν, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Η κατάληψη του Κομπανί από το Ισλαμικό Κράτος θα σήμαινε ότι οι τζιχαντιστές θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

«Στις πρώτες μας επαφές με την Τουρκία διαπιστώσαμε ότι η χώρα δεν επιθυμεί επιδείνωση της κρίσης στην περιοχή και ελπίζουμε ότι θα διαδραματίσει θετικό ρόλο», είπε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

«Η Τουρκία μπορεί να παίξει τον σημαντικότερο ρόλο βοηθώντας τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Τεχεράνη θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους Κούρδους του Κομπανί «στο πλαίσιο της υποστήριξής της προς τη συριακή κυβέρνηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v