Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπρα-ντε-φερ» Summers-Schaeuble για ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Η Ευρώπη κινδυνεύει με μια χαμένη 15ετία σαν και αυτή της Ιαπωνίας, προειδοποίησε ο Larry Summers. Απηύθυνε έκκληση σε Schaeuble να αυξήσει τις δαπάνες η Γερμανία. Ειδική περίπτωση η Ευρώπη, απάντησε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

«Μπρα-ντε-φερ» Summers-Schaeuble για ευρωπαϊκή ανάπτυξη

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Larry Summers, σε συζήτηση για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Σε πάνελ του CNBC, o κ. Summers υποστήριξε πως τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η Ευρώπη «απλά δεν λειτουργούν». Ο αναγνωρισμένος οικονομολόγος συνέκρινε την κατάσταση της Ευρώπης με αυτήν της Ιαπωνίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος προειδοποίησε πως όπως η Ιαπωνία, η γηραιά ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίσει χρόνια αποπληθωρισμού και αδύναμης οικονομικής επίδοσης, αν δεν αρχίσει να επενδύει περισσότερο και δεν αντιστρέψει ορισμένες από τις πολιτικές της.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν έχει αποτέλεσμα. Αυτό που ακολούθησε στην Ιαπωνία ήταν 15 χρόνια αποπληθωρισμού και υποτονικής οικονομικής επίδοσης, που ακολουθήθηκε από δραματικές μειώσεις στα επιτόκια, αυτό είναι το μονοπάτι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη χωρίς μια αλλαγή πολιτικής» προειδοποίησε ο κ. Summers.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ευρώπη και η Γερμανία ειδικότερα, πρέπει να ακολουθήσουν τις πρόσφατες συστάσεις από το ΔΝΤ και να επενδύσουν σε προγράμματα υποδομών.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση με την Ιαπωνία, λέγοντας ότι η Ευρώπη είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. «Δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς την Ευρώπη με την Ιαπωνία, ούτε με τις ΗΠΑ, για να πω την αλήθεια» απάντησε στον κ. Summers.

«Πρέπει να γνωρίζει κανείς τις ιδιαιτερότητες της Ευρώπης. Η μέση δαπάνη των Ευρωπαίων για κοινωνική πολιτική σε σχέση με το ΑΕΠ είναι διπλάσια από ότι στις ΗΠΑ, των Καναδά και την Αυστραλία» πρόσθεσε.

O κ. Schaeuble επέμεινε στην άποψη ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η νομισματική ένωση να προχωρήσει κανονικά.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η τόνωση της ανάπτυξης είναι σημαντική για την Ευρώπη αλλά δεν θα επιτευχθεί «κόβοντας επιταγές». Παράλληλα, υπονόησε ότι η γερμανική οικονομία είναι περισσότερο ευάλωτη σε ορισμένα ρίσκα από άλλες χώρες της ευρωζώνης και παραδέχθηκε ότι εσχάτως δείχνει σημάδια αδυναμίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v