Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Το ισχυρό δολάριο αυξάνει τα ρίσκα για την οικονομία

Μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η περαιτέρω άνοδος του δολαρίου αποτελούν ρίσκα για το outlook της οικονομίας, σύμφωνα με την Fed. Αρκετοί αξιωματούχοι ζήτησαν να εγκαταλειφθεί το guidance για επιτόκια. Φόβοι παρερμηνείας από τις αγορές.

Fed: Το ισχυρό δολάριο αυξάνει τα ρίσκα για την οικονομία

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν στην τελευταία τους σύσκεψη πως μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως ένα ισχυρότερο δολάριο δημιουργούν πιθανούς κινδύνους για το outlook της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, αρκετά μέλη ανέφεραν πως η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας μπορεί να είναι πιο χαμηλή από ότι αναμένουν, αν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κινηθεί χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ορισμένα μέλη της Fed προειδοποίησαν πως το πάγωμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο του δολαρίου. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να περιορίσει τις αμερικάνικες εξαγωγές και να κρατήσει τον πληθωρισμό χαμηλότερα από το στόχο του 2%.

Το προσωπικό της Fed μείωσε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, εν μέρει εξαιτίας και αυτών των ανησυχιών.

«Φοβάται» παρερμηνεία του guidance

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Fed εξέτασαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου τρόπους για να αλλάξουν την καθοδήγηση για τα επιτόκια, αλλά φοβήθηκαν πως μπορεί να υπάρξουν παρερμηνείες από την αγορά.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν πως στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την υπόσχεση να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και κατασταλαγμένες ιδέες για το πώς θα αντικατασταθεί.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., «αρκετά» από τα δεκαεπτά μέλη υποστήριξαν πως η σημερινή καθοδήγηση υποδεικνύει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πολύ αργά και περισσότεροι εξέφρασαν ανησυχία πως η φράση «σημαντικό χρονικό διάστημα» ακούγεται σαν δέσμευση.

Ωστόσο όταν τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα της αλλαγής της φράσης, αρκετοί αξιωματούχοι σημείωσαν πως οι αλλαγές στην μελλοντική καθοδήγηση μπορεί να παρερμηνευτούν ως σημάδι μιας ριζικής μετατόπισης στην στάση της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τα επιτόκια.

Παράλληλα, ένας αριθμός αξιωματούχων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της τρέχουσας καθοδήγησης, με την λογική ότι είναι μικρότερος ο κίνδυνος από μια υπομονετική στάση της Fed.

«Ορισμένα μέλη είδαν ως κατάλληλη την σημερινή μελλοντική καθοδήγηση λόγω ανησυχιών για την διαχείριση ενδεχόμενων ρίσκων, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν συνετό να γίνει λάθος ενώ η Fed περιμένει περαιτέρω ενδείξεις μιας σταθερής προόδου προς τους στόχους της επιτροπής» σημειώνεται στα πρακτικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v