Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση ευρωζώνης δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες

Η οικονομία της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του ΟΟΣΑ. Στασιμότητα αναμένεται για τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες. Αποδυνάμωση για Ιταλία και Γερμανία.

ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση ευρωζώνης δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες

H οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στην ευρωζώνη, ενώ θα παραμείνει στα τρέχοντα μετριοπαθή επίπεδα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες κατά τους επόμενους μήνες, όπως δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες που κοινοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 

Οι πρόδρομοι δείκτες, που έχουν προγνωστική σημασία για την πορεία της οικονομίας στο ερχόμενο διάστημα, αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στις ελπίδες των 18 μελών του ευρώ ότι θα επέλθει σταθερή ανάκαμψη φέτος.

Αντί να ανακάμψει, το ΑΕΠ της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο α΄ τρίμηνο κι έμεινε στάσιμο στο β΄ τρίμηνο. Οι δείκτες του ΟΟΣΑ για τους επερχόμενους ρυθμούς ανάπτυξης δείχνουν ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και δεν αποκλείουν να εκδηλωθεί συρρίκνωση. Καταδεικνύουν επίσης ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ο «αδύναμος κρίκος» της διεθνούς οικονομίας.

Οι επιμέρους δείκτες έδειξαν επίσης αποδυνάμωση της οικονομίας στην Γερμανία και την Ιταλία. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προστίθενται σε μια σειρά δυσοίωνες στατιστικές ανακοινώσεις του τελευταίου διαστήματος, που έδειξαν ότι ακόμη και η γερμανική οικονομία, η ισχυρότερη στην ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο.

Χθες το ΔΝΤ, στην κρίσιμη έκθεση World Economic Outlook, ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιτείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της πτώσης τιμών που απειλούν να επαναφέρουν την ευρωζώνη σε ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v