Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμο το Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο

Η διαδικτυακή πλατφόρμα μίσθωσης κατοικιών Αirbnb έλαβε την Τετάρτη άδεια λειτουργίας στο Σαν Φρανσίσκο. Ξεπεράστηκαν τα νομικά εμπόδια για την φορολόγηση και το ανώτατο χρονικό όριο ενοικίασης. Δημιουργείται μητρώο ενοικιαστών με κόστος εγγραφής τα 50 δολάρια.

Νόμιμο το Airbnb στο Σαν Φρανσίσκο

Mετά από έξι χρόνια λειτουργίας στο Σαν Φρανσίσκο το Airbnb θα γίνει νόμιμο στην έδρα του.

Όπως μεταδίδει το Techcrunch, οι αρχές της πόλης ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης και ρύθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει το startup. Η κίνηση έγινε μετά από δύο χρόνια διαβουλεύσεων για την προετοιμασία νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ενοικίαση ή την ελεύθερη χρήση δωματίων και κατοικιών μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

Mε βάση την νομοθεσία που ενέκρινε το Συμβούλιο των Εποπτών της πόλης, οι ενοικιάσεις χώρων μέσω του Airbnb δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 90 ημέρες. Παράλληλα, προβλέπεται τη δημιουργία μητρώου για όσους προσφέρουν χώρους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με το κόστος της εγγραφής στα 50 δολάρια. Επιπλέον, η νομοθεσία ορίζει ότι οι ενοικιαστές θα πρέπει να πληρώνουν φόρους, τους οποίους θα καλύπτει το Airbnb.

Η απόφαση είναι σημαντική τόσο για την εταιρεία όσο και για το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα σε κατοικίες εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια.

Nομικά προβλήματα

To Αirbnb δεν έχει επιλύσει ακόμα διάφορα ρυθμιστικά και νομικά εμπόδια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όπου έχει δεχτεί επιθέσεις από τον κλάδο των ξενοδόχων.

Τον Ιούλιο η καταλανική κυβέρνηση επέβαλλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στην ιστοσελίδα Airbnb για παράνομη διαφήμιση διανυκτερεύσεων σε διαμερίσματα που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια, μετά από καταγγελίες ξενοδοχείων για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» της Airbnb. Η κυβέρνηση απείλησε με απαγόρευση της διαδικτυακής πρόσβασης στο Airbnb αν δεν αποσυρθούν οι διαφημίσεις.

Ενα εντυπωσιακό success story

Οι τρεις ιδρυτές του Airbnb ξεκίνησαν την εταιρεία το 2008 σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα η εταιρεία αποτιμάται στα 10 δις. δολάρια, δραστηριοποιείται σε 190 χώρες και περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χρησιμοποίηση τις υπηρεσίες της. 

Σύμφωνα με τον Economist, αν το Airbnb συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς θα κερδίσει μερίδιο 10% από την αγορά των ξενοδοχείων ως το 2016.

Το 2013 το περιοδικό FastCompany συμπεριέλαβε το Airbnb στις 12 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v