Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Κατεβάζει ταχύτητα ο κλάδος υπηρεσιών

Νέες πιέσεις για χαλάρωση πολιτικής από το Πεκίνο με τα νέα στοιχεία για τις δραστηριότητες στον κλάδο υπηρεσιών. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 53,5 το Σεπτέμβριο.

Κίνα: Κατεβάζει ταχύτητα ο κλάδος υπηρεσιών

Την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομία επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε στο 53,5 το Σεπτέμβριο από 54,1 τον προηγούμενο μήνα.

«Σε γενικές γραμμές κλάδος υπηρεσιών κρατήθηκε καλά το Σεπτέμβριο, παρά τις πτωτικές πιέσεις στο μεταποιητικό κλάδο» δήλωσε ο Κου Χονγκμπιν επικεφαλής ανάλυσης για την κινεζική οικονομία της HSBC και συμπλήρωσε: «Εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος την ανάπτυξη είναι πτωτικός και δικαιολογεί επεκτατική νομισματική, αλλά και δημοσιονομική πολιτική».

Ο επίσημος δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ εκτός μεταποιητικού κλάδου βρέθηκε το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών, αγγίζοντας το 54, από 54,4 τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι προ δύο ημέρων, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της επόμενης τριετίας για την κινεζική οικονομία, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών επενδυτικών οίκων.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 2014, η κινεζική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 7,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 7,2% και για το 2016 7,1%. Και για τις δύο χρονιές η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 7,5%.

«Στην Κίνα, η ανάπτυξη σταδιακά επιβραδύνεται, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να αντιμετωπιστούν οι χρηματοοικονομικές ευπάθειες και οι διαρθρωτικοί περιορισμοί» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ίδια η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει ότι στόχος ανάπτυξης για το 2014 είναι το 7,5%, αλλά έχει υπονοήσει ότι θα μπορούσε να δεχθεί λίγο χαμηλότερο ρυθμό. Παρά το μπάραζ των αρνητικών οικονομικών μεγεθών που προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση του Πεκίνου επιμένει ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική στροφή πολιτικής επιλέγοντας αντιθέτως μικρά μέτρα, όπως η πρόσφατη αλλαγή των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά το Σεπτέμβριο τις προβλέψεις της για την Κίνα στο 7,3% για φέτος και στο 7,1% για το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης στο 7,6%.  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v