Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες ξαναγράφουν τους κανόνες παραγώγων

Τα νέα "πρωτόκολλα" που θα διέπουν την τεράστια αγορά παραγώγων συμφώνησαν 18 τράπεζες μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις υπό την ISDA. Στόχος να μην επαναληφθεί το χάος που άφησε η Lehman Brothers

Οι τράπεζες ξαναγράφουν τους κανόνες παραγώγων

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη συμφώνησαν στην υιοθέτηση νέων κανόνων για την αγορά παραγώγων οι θα αντιμετωπίζουν τα περίπλοκα προβλήματα που δημιουργούνται σε περίπτωση κατάρρευσης ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως έγινε στην περίπτωση της Lehman Brothers.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, 18 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Credit Suisse και η Goldman Sachs, συμφώνησαν να καταργηθούν οι κανόνες που ισχύουν μέχρι σήμερα και να αντικατασταθούν με νέους. Οι αλλαγές των «πρωτοκόλλων» για μία αγορά 700 τρισ. δολ. αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα πολύμηνων και δύσκολων συζητήσεων όπου συμμετείχαν οι ρυθμιστικές αρχές, διαχειριστές κεφαλαίων και κυρίως οι τράπεζες υπό την εποπτεία του International Swaps and Derivative Association. «Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας στον κλάδο» σχολιάζουν οι FT.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v