Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Η ΒοJ υποβαθμίζει το οικονομικό outlook

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί την εκτίμηση για μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά υποβαθμίζει την αξιολόγηση για την βιομηχανική παραγωγή, την κατανάλωση και την εμπιστοσύνη. Κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μείωσε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2014 το ΔΝΤ.

Ιαπωνία: Η ΒοJ υποβαθμίζει το οικονομικό outlook

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) επιδείνωσε την αξιολόγηση της για την κατάσταση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου να προειδοποιεί για σημαντικές προκλήσεις στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η BoJ διατήρησε τις κατευθύνσεις της νομισματικής της πολιτικής ανέπαφες μετά την διήμερη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε την Τρίτη, ανακοινώνοντας πως θα συνεχίσει να αγοράζει στοιχεία ενεργητικού με ετήσιο ρυθμό $55 δισ. με $64 δισ.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την εκτίμηση για «μέτρια τάση ανάκαμψης» της οικονομίας, αλλά η αξιολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν πιο απαισιόδοξη σε σχέση με την τελευταία συνάντηση στις 3 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, το Συμβούλιο βλέπει «αποδυνάμωση» της βιομηχανικής παραγωγής, άνιση ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση και «πάγωμα» στον ρυθμό βελτίωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Εν τω μεταξύ, το μέλος του Συμβουλίου, Σαγιούρι Σιράι, διαφώνησε με την εκτίμηση ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού κινούνται ανοδικά. Η ίδια τόνισε πως το Συμβούλιο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε διάφορους δείκτες οι οποίοι είναι στάσιμοι ή έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται πως παρά την υποβάθμιση των προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, λίγοι αναλυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα απαντήσει με μια νέα επιθετική τόνωση της οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.

ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 0,9% το 2014

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας για το 2014 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 0,9%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη διόρθωση στις εκτιμήσεις του Ταμείου για το ΑΕΠ μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. 

Το Ταμείο έκοψε και την πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας το 2015. Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 0,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v