Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FSB: Προτείνει έξτρα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 25% στις τράπεζες

Το Financial Stability Board μελετά την επιβολή ενός μίνιμουμ στάνταρ που θα περιορίσει τον «διπλο-υπολογισμό» των κεφαλαιακών ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι υπάρχοντες διεθνείς κανόνες.

FSB: Προτείνει έξτρα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 25% στις τράπεζες

Οι μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες θα υποχρεωθούν να κρατούν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια και παθητικά -σε σχέση με αυτά που έχουν ανακοινωθεί-τα οποία θα μπορούν να σβηστούν αυτόματα σε περίπτωση κρίσης.

Τα κεφάλαια αυτά θα ανέρχονται στο έως και 25% των σταθμισμένων στον κίνδυνο ενεργητικών, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές επιτείνουν την προσπάθεια περιορισμού των μεγάλων «συστημικών» τραπεζών, που η κατάρρευσή τους θα ήταν πολύ βαριά για να την αντέξει το σύστημα.

Το Financial Stability Board μελετά την επιβολή ενός μίνιμουμ στάνταρ που θα αποκλείσει τον «διπλο-υπολογισμό» των κεφαλαιακών ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι υπάρχοντες διεθνείς κανόνες, σύμφωνα με έκθεση εργασίας που απέστειλε το FSB για σχολιασμό στις κυβερνήσεις των Group of 20 και που εξασφάλισε το Bloomberg News.

Με τον περιορισμό αυτό, ενώ η βασική απαίτηση θα διαμορφωθεί στο 16%-20% επί των σταθμισμένων στον κίνδυνο ενεργητικό, το τελικό νούμερο θα είναι υψηλότερο γιατί οι τράπεζες θα πρέπει ξεχωριστά να αντεπεξέλθουν σε «άλλες ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις» σύμφωνα με την έκθεση, που έχει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου.

Η FSB από την έδρα της στην Βασιλεία, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Bloomberg.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v