Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Αρνητικό το outlook των πορτογαλικών τραπεζών

Η υιοθέτηση από την Πορτογαλίας της Οδηγίας της ΕΕ για την Τραπεζική Ανάκαμψη και Εκκαθάριση και του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης μεταφέρουν το βάρος της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών στους μετόχους και στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές, μέσω του συστήματος bail-in, σχολιάζει η Moody's.

Moodys: Αρνητικό το outlook των πορτογαλικών τραπεζών

Οι προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της Πορτογαλίας παραμένουν αρνητικές, λόγω του νέου πλαισίου εκκαθάρισης τραπεζών που εισήγαγε η ΕΕ, τα οποίο αυξάνει τα ρίσκα για τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές των τραπεζών, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Moody's.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα ρίσκα αντισταθμίζουν τις ενδείξεις ότι η Πορτογαλία αρχίζει να βγαίνει από το χειρότερο σημείο της οικονομικής της κρίσης, οι οποίες έδωσαν κάποια ανακούφιση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που έχει αποδυναμωθεί από την τριετή ύφεση.

Όπως επισημαίνει η Moody's, η υιοθέτηση από την Πορτογαλίας της Οδηγίας της ΕΕ για την Τραπεζική Ανάκαμψη και Εκκαθάριση και του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης μεταφέρουν το βάρος της διάσωσης των προβληματικών τραπεζών στους μετόχους και στους μη εξασφαλισμένους πιστωτές, μέσω του συστήματος bail-in.

Η εκτίμηση του οίκου για την κυβερνητική στήριξη των πορτογαλικών τραπεζών παραμένει αμετάβλητη προς το παρόν, σημειώνει, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι θα υπάρξει υποβάθμιση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της αξιολόγησης για έξι τράπεζες.

Πέραν των ρυθμιστικών ζητημάτων, το λειτουργικό περιβάλλον για τις πορτογαλικές τράπεζες παραμένει πολύ δύσκολο, αν και η Moody's αναγνωρίζει πως η επιστροφή της πορτογαλικής οικονομίας στην ανάπτυξη βοηθά ώστε να μειωθούν τα ρίσκα που ενέχουν οι μακροοικονομικές συνθήκες για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v