Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Paulson: Η διάσωση της AIG έπρεπε να γίνει με σκληρούς όρους

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατέθεσε την Δευτέρα σε υπόθεση για την διάσωση της AIG από τις ΗΠΑ, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο πρώην CEO της εταιρείας, Hank Greenberg.

Paulson: Η διάσωση της AIG έπρεπε να γίνει με σκληρούς όρους

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Hank Paulson, αναγνώρισε ότι οι όροι διάσωσης της AIG ήταν σκληροί σε σχέση με άλλε τράπεζες, αλλά τόνισε πως ήταν αναγκαίοι για να επιβάλλουν πειθαρχία στις αγορές και να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη στα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Ο κ. Paulson κατέθεσε την Δευτέρα σε υπόθεση κατά της αμερικάνικης κυβέρνησης για την διάσωση $182 δισ. της εταιρείας, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο πρώην γενικός διευθυντής της AIG, Hank Greenberg. O κ. Greenberg ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση «τιμώρησε» την εταιρεία, χρεώνοντας υπερβολικά επιτόκια και απαιτώντας μερίδιο 79,9%. Ο ίδιος διεκδικεί αποζημίωση $40 δισ.

«Η AIG, δίκαια ή άδικα, έγινε το σύμβολο για ότι είναι κακό στην Wall Street» ανέφερε ο κ. Paulson στην κατάθεση του.

«Ήταν σημαντικό οι όροι να είναι σκληροί γιατί παίρνω πολύ σοβαρά τον ηθικό κίνδυνο» σημείωσε ο κ. Paulson, προσθέτοντας πως αν δεν τιμωρούνταν η AIG η αγορά δεν θα ήταν τόσο προσεκτική σε πρακτικές ανάληψης υπερβολικού ρίσκου.

Σε ερώτηση του δικηγόρου του κ. Greenberg σχετικά με τους πιο ευνοϊκούς όρους που έλαβε η Citi, ο κ. Paulson απάντησε πως η κυβέρνηση δεν ήθελε να τιμωρήσει την Citi γιατί δεχόταν ήδη επίθεση από πωλητές (short seller). Όπως τόνισε, υπήρχε ο φόβος πως οι πωλητές θα στόχευαν και άλλη τράπεζα αν η Citi αντιμετωπιζόταν πολύ αυστηρά, δημιουργώντας φαινόμενο ντόμινο.

«Αν η κυβέρνηση απαιτούσε κάτι σαν την AIG (για την Citi), θα είχα επιβραβεύσει τους πωλητές και αυτοί θα στρέφονταν κατά της επόμενης τράπεζας, η οποία μπορεί να ήταν η BofA» υπογράμμισε σύμφωνα με τους F.T. o κ. Paulson. «Tότε μπορεί να μην είχαμε χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν είχα την ίδια ανησυχία με την AIG. H σταθερότητα υπερίσχυσε του ηθικού κινδύνου» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v