Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφοδρές μάχες τζιχαντιστών-Κούρδων για το Κομπανί

Οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης και δίνουν μάχη για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές. Τουλάχιστον 25 νεκροί από επιδρομές στο βόρειο Ιράκ. Το FBI φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα σε ΗΠΑ.

Σφοδρές μάχες τζιχαντιστών-Κούρδων για το Κομπανί

Τζιχαντιστές ύψωσαν τη σημαία του ισλαμικού κράτους σε κτίρια στην κουρδική πόλη Κομπανί μετά από συγκρούσεις τριών εβδομάδων, αλλά σύμφωνα με Κούρδους μαχητές δεν έχουν φτάσει ακόμα στο κέντρο της πόλης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ήταν ορατή από τα τουρκικά σύνορα. Τοπικές πηγές από την Κομπανί επιβεβαίωσαν ότι έχει υψωθεί η μαύρη σημαία, αλλά τόνισαν πως κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης, απωθώντας την προώθηση των τζιχαντιστών.

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει απλά υψώσει μια σημαία σε ένα κτίριο στην ανατολική περιοχή της πόλης», ανέφερε δημοσιογράφος στο Reuters. «Aυτό δεν είναι μέσα στην πόλη, είναι στην ανατολική πλευρά. Δεν είναι μέσα στην πόλη, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες» επισήμανε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται "από σπίτι σε σπίτι" στα ανατολικά της πόλης, ενώ εκκένωσαν την περιοχή και στέλνουν όλους τους άμαχους και τους τοπικούς αξιωματούχους προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος θέλει να καταλάβει το Κομπανί για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

«Αν μπουν στο Κομπανί, θα γίνει ο τάφος τους και ο τάφος μας. Δεν θα τους αφήσουμε να μπουν στο Κομπανί όσο είμαστε ζωντανοί» δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων υπεράσπισης της πόλης στο Reuters.

FBI: Οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται για χτύπημα σε ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του FBI προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο CBS ότι η τρομοκρατική ομάδα Χορασάν ετοιμάζεται για χτύπημα εντός των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Τζέιμς Κόμεϊ ανέφερε ότι η ομάδα των βετεράνων της Αλ Κάιντα ενδέχεται να εργάζονται σε τρομοκρατικό χτύπημα κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Ο κ. Κόμεϊ υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές «εργάζονταν και μπορεί ακόμα να εργάζονται σε ένα σχέδιο επίθεσης κατά των ΗΠΑ ή των συμμάχων μας και προσβλέπουν να το κάνουν πολύ, πολύ σύντομα».

«Δεν μπορώ να κάθομαι εδώ και να σας πω αν το σχέδιο τους είναι για αύριο ή για τρεις εβδομάδες ή τρεις μήνες από τώρα. Με βάση τις πληροφορίες μας ξέρουμε ότι είναι πολύ σοβαρή οργάνωση, ταγμένη στην καταστροφή. Και ως εκ τούτου πρέπει να δράσουμε σαν να επίκειται επίθεση αύριο» πρόσθεσε.

Αεροπορικές επιθέσεις σε τρεις βάσεις του Ισλαμικού Κράτους

Tουλάχιστον 25 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον 3 βάσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα περίχωρα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ζούμαρ, 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μοσούλης, κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται Άσκι Μοσούλ και σε μία παλιά φυλακή που βρίσκεται δυτικά της πόλης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ιατρικές πηγές είπαν ότι οι σοροί 25 μαχητών διακομίστηκαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ που αποτελεί νευραλγικό κέντρο του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα από τότε που την κατέλαβε τον Ιούνιο.

Δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής εάν τις επιδρομές εξαπέλυσαν αεροσκάφη του ιρακινού στρατού ή αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το Ζούμαρ βρέθηκε στο στόχαστρο της χερσαίας επιχείρησης που είχαν εξαπολύσει πριν από μία εβδομάδα οι κουρδικές δυνάμεις.

Τουλάχιστον 30 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

Τουλάχιστον 30 Κούρδοι μαχητές και αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα φορτηγάκια στη Βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τουλάχιστον 30 μέλη των YPG (Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού) και των Ασάγες (Κουρδικές Δυνάμεις Ασφαλείας) σκοτώθηκαν όταν δύο καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τα παγιδευμένα φορτηγάκια τους στη δυτική είσοδο της Χασάκα» είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών η μία από την άλλη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δράστες έβαλαν στο στόχαστρο δύο θέσεις των YPG και των Ασάγες, μεταξύ των οποίων και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην είσοδο της Χασάκα. Ένα μέρος της πόλης αυτής ελέγχεται από τους Κούρδους ενώ η υπόλοιπη είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, που συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία, έχει πληθυσμό περίπου 1 εκατομμυρίου κατοίκων. Από αυτούς, το 70% είναι Κούρδοι και το υπόλοιπο 30% Άραβες.

Τζιχαντιστής εργαζόταν σε βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο

Ένας τζιχαντιστής, ο οποίος δικάζεται ερήμην στην Αμβέρσα, εργάστηκε στο βελγικό πυρηνικό εργοστάσιο Doel το οποίο υπέστη σαμποτάζ τον περασμένο Αύγουστο αναφέρει ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir ένας 26χρόνος, ονόματι Ιλιάς Μπουγκαλάμπ, κατηγορούμενος στη δίκη της οργάνωσης Sharia4Belgium, που πολεμάει αυτή τη στιγμή στη Συρία, είχε πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο του Doel, το οποίο υπέστη σαμποτάζ τον Αύγουστο στον αντιδραστήρα υπ' αριθμόν 4.

Ο άνθρωπος αυτός εργάστηκε επί χρόνια ως τεχνικός, προτού αναχωρήσει το Νοέμβριο του 2012 για τη Συρία. Είχε πρόσβαση στις ζώνες υψηλής ασφάλειας του πυρηνικού εργοστασίου, αναφέρει η εφημερίδα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v