Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώσης συνέχεια για τον χρυσό

Διχασμένοι οι επενδυτές για την πορεία του χρυσού, καθώς υποχωρεί προς το επίπεδο στήριξης των 1.180 δολαρίων. Η άνοδος του δολαρίου, τα αμερικανικά επιτόκια και το φεστιβάλ Diwali της Ινδίας.

Πτώσης συνέχεια για τον χρυσό

Ο χρυσός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών σήμερα, κι οι επενδυτές διχάζονται σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο outlook του μετάλλου, το οποίο είναι διαπραγματεύσιμο κοντά σε τεχνικά επίπεδα-κλειδιά.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στο δολάριο και περιόρισαν τη ζήτηση για το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού, με αποτέλεσμα η τιμή του κίτρινου μετάλλου να υποχωρήσει στα 1.183,46 δολ. σήμερα.

Αν υποχωρήσει χαμηλότερα και της στήριξης των 1.180 δολαρίων, τότε θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω πτώση, σύμφωνα με τον Chris Weston της IG. Σημειώνεται ότι ο χρυσός έχει υποχωρήσει δύο φορές φέτος στα 1.180 δολάρια, όμως ανέκαμψε και στις δύο περιπτώσεις.

«Αν σπάσει τα 1.180 δολάρια, τότε θα πρέπει να αναμένονται τα 1.100 δολάρια πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Weston στο CNBC. «Υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα για τον χρυσό. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία -τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες- μειώνονται».

Ο χρυσός έχει καταγράψει πτώση 9% τους τελευταίους έξι μήνες, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Αναστολή, που κανονικά θα έστελναν τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο στο πολύτιμο μέταλλο. Αντιθέτως, το ήπιο πληθωριστικό περιβάλλον και το ράλι του αμερικανικού δολαρίου έχουν περιορίσει την ελκυστικότητα του χρυσού.

Αντιθέτως, ο CEO της Compass Global Markets, Andrew Su, δίνει πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. «Ο χρυσός είναι υπερπουλημένος στο επίπεδο αυτό. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική αντίδραση στην ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου», σχολίασε, εκτιμώντας πως η κίνηση αυτή του δολαρίου θα χαλαρώσει. Παράλληλα, αναμένει η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γιέλεν, να καθησυχάσει σύντομα τους επενδυτές ως προς την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο ίδιος προβλέπει ανάκαμψη του χρυσού στα 1.250-1.300 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Su αναφέρει επίσης πως το πενθήμερο φεστιβάλ Diwali στην Ινδία θα αυξήσει τη φυσική ζήτηση για χρυσό τις επόμενες εβδομάδες, αν και η αδύναμη ρουπία και οι περιορισμοί στην εισαγωγή χρυσού θα περιορίσουν τις αγορές στην Ινδία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v