Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Σε χαμηλό 8 μηνών ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών

Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Κατεβάζει ταχύτητα ο κλάδος υπηρεσιών με τον ΡΜΙ να διαμορφώνεται σε χαμηλό 8 μηνών. Επικίνδυνη συρρίκνωση δραστηριοτήτων καταγράφεται στην αγορά ακινήτων.

Κίνα: Σε χαμηλό 8 μηνών ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών

Εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της κινεζικής οικονομίας μετά τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο υπηρεσιών της χώρας. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε χαμηλό 8 μηνών, με βουτιά στις νέες παραγγελίες για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα, ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 54 από 54,4 τον προηγούμενο μήνα.

Από τις μεγαλύτερες εστίες κινδύνου αυτή την στιγμή για την παγκόσμια οικονομία είναι η επιβράδυνση της Κίνας και κυρίως η επιβράδυνση στον τομέα ακινήτων της χώρας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ, ο κλάδος του real estate στην Κίνα βρέθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης το Σεπτέμβριο, μαζί με άλλους κλάδους όπως τα Logistics και η αεροναυπηγική.

«Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως μήνας υψηλής ζήτησης για το real estate στην Κίνα. Τον αποκαλούν «Χρυσό Σεπτέμβρη» στον κλάδο και φέτος αυτό δεν υλοποιήθηκε.» αναφέρει ο Γου Γέι, της China Federation of Logistics and Purchasing.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγή των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, μειώνοντας τα επιτόκια του ενυπόθηκου δανεισμού, ώστε να δώσει ώθηση στον κλάδο ακινήτων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v