Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Το γερμανικό πλεόνασμα δεν βλάπτει την ευρωζώνη

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως κάθε κράτος μέλος πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα σχέδια της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμα.

Μέρκελ: Το γερμανικό πλεόνασμα δεν βλάπτει την ευρωζώνη

Το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα αντανακλά την υψηλή ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως δεν βλάπτει την ευρωζώνη.

Η ίδια τόνισε πως η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί κριτήριο για την αξιοπιστία της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως κάθε κράτος μέλος πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας. 

Σημειώνεται πως με βάση την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, η Γερμανία ξεπέρασε την Κίνα ως η χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο. 

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ ανέφερε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας.

«Γνωρίζουμε πως η Γαλλία παρουσίασε τα βασικά σημεία του σχεδίου του προϋπολογισμού της. Δεν θα πω τίποτα από την σκοπιά της Γερμανίας για το περιεχόμενο των σχεδίων ούτε θα κάνω κάποια αξιολόγηση. Έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το ελέγξει και να το αξιολογήσει» σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Στηρίζουμε την Κομισιόν στον προσεκτικό έλεγχο των σχεδίων όλων των χωρών» πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τον εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ, η ένωση Γερμανών εξαγωγέων υποστήριξε πως η Γαλλία πρέπει να τηρήσει τους κανονισμούς για το έλλειμμα γιατί θέτει σε κίνδυνο το ευρώ και την περιοχή. 

«Η γαλλική ελίτ δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι τον 21ο αιώνα δεν μπορείς να γίνεις ανταγωνιστικός τυπώνοντας χρήμα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος της ένωσης. «Αν η χώρα αυτή δεν βρει έναν τρόπο να βγει από το καθοδικό σπιράλ, το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται σε κίνδυνο» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v