Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Διαψεύδει για κεφαλαιακούς ελέγχους η κεντρική τράπεζα

Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει δημοσιεύματα ότι εξετάζει επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, εξέδωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Ρωσία: Διαψεύδει για κεφαλαιακούς ελέγχους η κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει οποιοδήποτε είδος κεφαλαιακών ελέγχων, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει τέτοια μέτρα μετά την βουτιά του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. 

Νωρίτερα το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει την εισαγωγή προσωρινών ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων αν συνεχιστούν οι εκροές από τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, τα μέτρα αυτά θα είναι προληπτικά και θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν οι καθαρές εκροές αυξηθούν σημαντικά. Οι ίδιοι δεν έδωσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα ή ένα συγκεκριμένο επίπεδο που θα πυροδοτήσει την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας.

Με βάση το αμερικάνικο πρακτορείο, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκροές κεφαλαίων το 2014 θα ανέλθουν σε $100 δισ., 64% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. 

Εντωμεταξύ, το ρούβλι υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την Παρασκευή. Το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 18% το 2014 σε σχέση με το δολάριο. Την ίδια ώρα η ρωσική οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως το ΑΕΠ έμεινε στάσιμο τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ενώ υποχώρησε 0,4% σε σχέση με τον Ιούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v