Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Αψηφά το δικαστήριο των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός δικαστής Γκριέζα κατηγόρησε την Αργεντινή για περιφρόνηση προς το δικαστήριο (contempt of court). Το Elliot Management NML Capital και άλλα hedge funds ζήτησαν από τον δικαστή να επιβάλλει πρόστιμο $50.000 την ημέρα.

Αργεντινή: Αψηφά το δικαστήριο των ΗΠΑ

Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό των $161 εκατ. για την πληρωμή κουπονιού αναδιαρθρωμένου ομολόγου μέσω εγχώριας τράπεζας, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

«Κάνοντας την κατάθεση αυτή, η Αργεντινή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευση της να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ομολογιούχους» σημειώνεται σύμφωνα με το Reuters στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός δικαστής Γκριέζα κατηγόρησε την Αργεντινή για περιφρόνηση προς το δικαστήριο (contempt of court), αν μεταφέρει την πληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων από τη Νέα Υόρκη στο Μπουένος Άιρες. Ο ίδιος δήλωσε πως θα ανακοινώσει αργότερα ποινές κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το Elliot Management NML Capital και άλλα hedge funds που έχουν στην κατοχή τους αναδιαρθρωμένα ομολόγα ζήτησαν από τον δικαστή να επιβάλλει στη χώρα πρόστιμο $50.000 την ημέρα μέχρι να συμμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκινά από την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 σε χρέος $95 δισ. Οι κάτοχοι του 92% του χρέους συμφώνησαν να λάβουν νέα ομολόγα στο 70% της ονομαστικής αξίας, σε δύο γύρους αναδιαρθρώσεων το 2005 και το 2010. Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές και hedge funds, μεταξύ των οποίων και το NML Capital, άσκησαν αγωγή κατά της χώρας σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ζητώντας την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων τους.

Το καλοκαίρι του 2014 ο δικαστής Γκριέζα επικύρωσε προηγούμενη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τα κουπόνια των αναδιαρθρωμένων ομολόγων, αν πρώτα δεν αποζημιώσει τα hedge funds που την έχουν μηνύσει.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής κατέθεσε πάνω από $500 εκατ. στην τράπεζα Bank of New York Mellon για την πληρωμή κουπονιού, αλλά η αμερικάνικη τράπεζα εφάρμοσε την οδηγία του δικαστή Γκριέζα και δεν μετέφερε το ποσό στους ομολογιούχους.

Τον περασμένο μήνα τα δύο κοινοβούλια της Αργεντινής ενέκριναν νόμο που επιτρέπει την πληρωμή των ομολόγων μέσω εγχώριας τράπεζας, παρακάμπτοντας την Bank of New York Mellon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v