Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: «Μπλόκο» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Το ισπανικό δικαστήριο ανέφερε πως πρέπει να εξετάσει τα επιχειρήματα για το αν το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.

Ισπανία: «Μπλόκο» στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε την Δευτέρα να αναστείλει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μετά από αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει το BBC, το δικαστήριο ανέφερε πως πρέπει να εξετάσει τα επιχειρήματα για το αν το δημοψήφισμα της 9ης Νοεμβρίου παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, υπέγραψε διάταγμα για την διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι το «δημοψήφισμα δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ισπανίας». «Κανείς και τίποτα δεν έχει δικαίωμα να διασπάσει την Ισπανία» τόνισε.

Η Καταλονία έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση της Μαδρίτης την κατοχύρωση περισσότερης αυτονομίας, αλλά έχει αύξηση τις πιέσεις μετά το σκοτσέζικο δημοψήφισμα. Στις 11 Σεπτεμβρίου  τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v