Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλβετία: Η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα αρνητικά επιτόκια

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει αυξηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan.

Eλβετία: Η κεντρική τράπεζα εξετάζει τα αρνητικά επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν αποκλείει την εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο για την διασφάλιση σταθερών τιμών, ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της τράπεζας, Thomas Jordan.

«Ένα αρνητικό επιτόκιο είναι στη φαρέτρα των εργαλείων μας» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ο κ. Jordan.

«Δεν αποκλείουμε οποιοδήποτε μέτρο για να επιτύχουμε τον στόχο της σταθερότητας των τιμών» σημείωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως πριν από τρία χρόνια η SNB έβαλε όριο στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,20 ελβετικά φράγκα το ευρώ, με στόχο να προστατέψει την οικονομία από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Στην έκθεση της για τις προοπτικές της οικονομίας που δημοσίευσε αυτόν τον μήνα, η κεντρική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές του πληθωρισμού για το 2015 και το 2016, επικαλούμενη την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τράπεζα βλέπει αύξηση των τιμών καταναλωτή μόλις κατά 0,1% αυτό το έτος, με την ανάπτυξη να υπολογίζεται στο 1,5%.

«Αν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να λάβουμε άμεσα συμπληρωματικές δράσεις» είπε ο κ. Jordan, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει παρέμβει για να υπερασπιστεί το όριο από το Σεπτέμβριο του 2012. «Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού έχει αυξηθεί» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, 15 στους 25 αναλυτές αναμένουν ότι το η SNB θα χρειαστεί να παρέμβει στις αγορές για να υπερασπιστεί στην ισοτιμία, ενώ 10 εκτιμούν πως θα εισάγει αρνητικά επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v