Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Υπό έρευνα η Commerzbank για ξέπλυμα χρήματος

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εισαγγελία του Μανχάταν διερευνά κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.

ΗΠΑ: Υπό έρευνα η Commerzbank για ξέπλυμα χρήματος
Στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας του Μανχάταν βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Commerzbank, για παραβίαση της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Έχοντας αποτύχει να στοιχειοθετήσουν ποινικές κατηγορίες για ηχηρές υποθέσεις που ανάγονται στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, οι αρχές των ΗΠΑ έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε άλλου τύπου εγκληματικές δραστηριότητες στο εσωτερικό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, περιλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος, της φοροδιαφυγής και των παραβιάσεων κυρώσεων.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters πως η Commerzbank είναι κοντά μία διακανονισμό με τις αρχές των ΗΠΑ για την υπόθεση συναλλαγών της τράπεζας με το Ιράν και άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως αναμένεται να πληρώσει περίπου 650 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν ενημερωθεί για την έρευνα, η εισαγγελία του Μανχάταν διερευνά τώρα κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Commerzbank ασκούσε πολύ χαλαρό έλεγχο για τον εντοπισμό και την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος.

Η ίδια πηγή σημείωσε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ σκέπτονται τώρα αν πρέπει να ενοποιήσουν την έρευνα για την παραβίαση των κυρώσεων και εκείνην για ξέπλυμα χρήματος σε έναν διακανονισμό, κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξεύρεση μιας λύσης και να προσθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα πρόστιμα που θα κληθεί ενδεχομένως να καταβάλει η Commerzbank.

Η Commerzbank από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η WSJ, η συμφωνία μεταξύ αμερικανικής εισαγγελίας και γερμανικής τράπεζας αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και άλλες τράπεζες έχουν ήδη τιμωρηθεί για παραβιάσεις των κυρώσεων και των νόμων για ξέπλυμα χρήματος. Η γαλλική BNP Paribas παραδέχθηκε ενοχή νωρίτερα φέτος σε δύο κατηγορίες και συμφώνησε να καταβάλει σχεδόν 9 δισ. δολάρια για την παραβίαση των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον του Σουδάν, της Κούβας και του Ιράν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v