Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλονία: Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 9 Νοεμβρίου

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας. Απόλυτη άρνηση από την ισπανική κυβέρνηση η οποία ετοιμάζεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Καταλονία: Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 9 Νοεμβρίου

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Artur Mas, υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μεταδίδει το Reuters.

«Η Καταλονία θέλει να μιλήσει. Θέλει να ακουστεί. Θέλει να ψηφίσει. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα και έχουμε το σωστό νομικό πλαίσιο για να το πράξουμε», δήλωσε σε ο Mas σε ομιλία του στα καταλάνικα, ισπανικά και αγγλικά αμέσως μετά την τελετή υπογραφής του διατάγματος.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες και τους λαούς.

«Όπως όλα τα έθνη του κόσμου, η Καταλονία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει το πολιτικό της μέλλον... Πιστεύουμε πως τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διαπραγματεύσεις και πολιτισμένες συμπεριφορές. Και γνωρίζουμε πως η δημοκρατία είναι ο πιο πολιτισμένος τρόπος ώστε να επιλύονται οι δυσκολίες μεταξύ εθνών».

Καθώς η δυναμική για ανεξαρτησία της Καταλονίας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οικονομικής κρίσης, η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έχει πει πως ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα παραβίαζε το Σύνταγμα και έχει υποσχεθεί να την μπλοκάρει.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα προκειμένου να επισημοποιηθεί η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά του δημοψηφίσματος.

«Είναι αντισυνταγματικό»

Η ισπανική κυβέρνηση, μάλιστα, δήλωσε κατηγορηματικά πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα διεξαχθεί, κανείς δεν είναι "πάνω από την κυρίαρχη βούληση όλων των Ισπανών".

"Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί επειδή είναι αντισυνταγματικό", δήλωσε το νούμερο δύο της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. "Επαφίεται σε όλους τους Ισπανούς να αποφασίσουν τι είναι η Ισπανία και πώς οργανώνεται" και "κανείς δεν είναι πάνω από την κυρίαρχη βούληση του ισπανικού λαού".

"Λυπούμαστε πολύ για την πρωτοβουλία του προέδρου της Generalitat και θεωρούμε πως είναι λάθος: διασπά την καταλανική κοινωνία, διαιρεί τους Καταλανούς και τους απομακρύνει από την Ευρώπη", πρόσθεσε η Σοράγια Σάινς ντε Σανταμαρία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v