Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jakobsen: Aντιμέτωπες με μια «στιγμή Minsky» ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα

Το σημερινό οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην κατανάλωση δεν είναι βιώσιμο, προειδοποιεί ο Steve Jakobsen της Saxo Bank. Κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνήσεις βάζουν το πρόβλημα του τεράστιου χρέους κάτω από το χαλί, τονίζει.

Jakobsen: Aντιμέτωπες με μια «στιγμή Minsky» ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα

Οι τρεις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη οδεύουν προς μια κατάρρευση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού, επειδή τα οικονομικά τους μοντέλα βασίζονται στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγικότητα, προειδοποιεί ο Steve Jakobsen της Saxo Bank.

«Ακόμα δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουμε ότι το σημερινό μοντέλο είναι ένα “σχήμα Ponzi” που οδηγεί προς μια αναπόφευκτη “στιγμή Μinsky”» αναφέρει σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή ο κ. Jakobsen.

Σημειώνεται πως ο όρος «στιγμή Minsky» είναι εμπνευσμένος από τον διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο Ηyman Minsky. Ο όρος αναφέρεται σε μια ξαφνική κατάρρευση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Paul McCulley της Pimco για την ρωσική κρίση του 1998.

Σύμφωνα με τον κ. Jakobsen το μη βιώσιμο χρέος θα είναι η αιτία της κατάρρευσης και θα προκύψει όταν οι αποδόσεις από τα στοιχεία ενεργητικού δεν θα αρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση τους.

Όπως μεταδίδει το CNBC, o ίδιος δεν προσφέρει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτήν την θέση, αλλά υποστηρίζει πως το πρόβλημα του τεράστιου χρέους έχει μπει κάτω από το χαλί από κεντρικούς τραπεζίτες και αξιωματούχους και θα επιστρέψει ως χαμηλός πληθωρισμός ή ακόμα και αποπληθωρισμός.

«Παίζουμε ακόμα στο ίδιο παλιό σενάριο που γνωρίσαμε όλοι πριν από πέντε χρόνια» τονίζει. «Διατηρήστε αρκετά χαμηλά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους, προσποιηθείτε ότι έχετε ένα αξιόπιστο σχέδιο, αλλά μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίστε το δομικό πρόβλημα, αγοράζοντας απλώς περισσότερο χρόνο» υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v