Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» από ESMA για τα stress tests

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τον εντοπισμό διαρροών ή φημών σχετικά με τα stress tests, προειδοποιεί η ESMA. Οι συνομιλίες με τις εθνικές εποπτικές αρχές και η προβλεπόμενη διαδικασία για την δημοσιοποίηση πληροφοριών.

«Καμπανάκι» από ESMA για τα stress tests

Προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ερευνήσουν οποιαδήποτε διαρροή ή φήμη για τα αποτελέσματα τους στις ασκήσεις αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αποστείλει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις τράπεζες που μετέχουν στους ελέγχους, κατά τις οποίες θα αποκαλύψει μέρος των αποτελεσμάτων, πριν την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου. Οι εθνικές εποπτικές αρχές πρέπει να αναλάβουν το δύσκολο έργο να δώσουν στις τράπεζες αρκετό χρόνο να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτρέψουν πιθανές διαρροές.

H ESMA έστειλε επιστολή στις εθνικές εποπτικές αρχές στις 9 Σεπτεμβρίου, στην οποία δίνει οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η ιταλική ρυθμιστική αρχή CONSOB έστειλε σχετική ειδοποίηση στις ιταλικές τράπεζες στο τέλος της εβδομάδας. H ιταλική αρχή ανέφερε πως η ESMA απαιτεί από τις τράπεζες να καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν φήμες για τα αποτελέσματα των stress tests και να υπάρξει συνεννόηση για το ενδεχόμενο ανακοίνωσης εκ μέρους τους, σε περίπτωση που οι φήμες είναι αληθινές.

Αν μια τράπεζα δεν γνωρίζει τις πληροφορίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας φήμης, η ΕΚΤ ή ο εθνικός επόπτης πρέπει να ενημερώσουν την τράπεζα, η οποία στην συνέχεια θα αξιολογήσει πόσο ευαίσθητη είναι η πληροφορία.

Ωστόσο, επισημαίνει το Reuters, μια ιταλική πηγή τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο στους τραπεζίτες αν μπορούν να αποφύγουν την δημοσιοποίηση στοιχείων μετά την ενημέρωση που θα λάβουν για τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπογράψουν έγγραφο εχεμύθειας που τους απαγορεύει να κάνουν ανακοινώσεις ή να συζητήσουν με τις εποπτικές αρχές για τις ασκήσεις αντοχής πριν την επίσημη ανακοίνωση στα τέλη Οκτωβρίου.

«Οι πληροφορίες (που θα λάβουν οι τράπεζες κατά τις συζητήσεις με την ΕΚΤ) βασίζονται σε προκαταρκτικά και μονομερή στοιχεία» σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters. «Ως εκ τούτου οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα της άσκησης θα είναι σε μεγάλο βαθμό υποθετικό» πρόσθεσε.

Το έγγραφο εχεμύθειας έπρεπε να αναθεωρηθεί, μετά από ενστάσεις γερμανικών τραπεζών ότι η πρώτη εκδοχή μπορεί να τις οδηγεί σε παραβίαση γερμανικών νόμων που απαιτούν την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v